MENU
Upcoming + recensie: AAPNOOTMIES – de potentie van een wonderkind
15 maart 2016
631 WOORDEN 1 MINUUT

De Grote Prijs van Nederland heeft het prestigieuze imago opgebouwd om minuscule, onbekende artiesten een flinke duw in de rug te geven. Eefje de Visser, Lucky Fonz III en zelfs Brainpower in zijn tijd hebben mogen profiteren van de naamsbekendheid die een hulde van GPNL hen gaf. Alhoewel de welverdiende zege dit jaar naar Blupaint ging, heeft de 2015-editie een ander interessant geluid de Lage Landen ingeworpen: AAPNOOTMIES. Het project van ex-kluizenaar Dinaira Scheffers is bezig haar eerste stapjes te zetten in de Nederlandse oren en heeft de potentie van een wonderkind.

Het begin van AAPNOOTMIES werd gemaakt in 2012, toen Dinaira afstudeerde aan het Rotterdamse Codarts. Op zoek naar haar eigen muzikale identiteit, spendeerde ze twee jaar in muzikaal isolement en deed niets anders dan schrijven, schrijven, schrijven. Wat daaruit voortkwam, is vastgelegd en werd deze week in al haar glorie gepresenteerd in Paard van Troje, Den Haag.

Wat Dinaira doet op AAPNOOTMIES is bijzonder. De manier waarop ze je aandacht pakt en je meeneemt op haar geluidstapijt om een geluidservaring te ondergaan, die hier in zijn grootsheid iets wegheeft van Sigur Ros, daar in zijn Hollandse lyriek hint naar Spinvis en aan de andere kant in zijn folklorische eindeloosheid lijkt op James Vincent McMorrow, draagt het gevoel alsof er magie schuilt in alle dingen om ons heen. En alhoewel een vrouwelijk stemgeluid het verwachtingspatroon voor de klankkleur – gevormd door bovengenoemde grootheden – kapot kan maken, draagt dat vrouwelijke stemgeluid juist een nuchterheid en vertrouwdheid als van een moederfiguur. Met een warme melancholie vertelt zij je dat het goed zit en dat je mogelijkheden in het eindeloze liggen. “Zwemmen in het heelal is wat je doet / Uitzicht is oneindig, duik in het blauw.” Die melancholiek heeft iets natuurlijks, een connotatie met een groots groen wonderrijk waar het alleen gaat om jou en het ding. Het is jij en de muziek in een dynamische wereld die haaks staat op dat persoonlijke isolement. Daarvan word je nog eens bewust gemaakt wanneer je de zijspiegel van lijn 171 op een haar na tegen je schedel krijgt gedrukt. Bijkomen en doorgaan, want de muziek trekt aan je als een magneet aan een paperclip.

Dinaira lijkt een soundspectrum te hebben gevonden dat in zijn compleetheid weinig vertoond wordt in de Nederlandse popmuziek. De banaliteit en gemakkelijke herkenbaarheid van haar teksten houden haar muziek klein en dicht bij de luisteraar, terwijl de muzikale opvulling – met zijn oneindige laagjes – haar teksten zo groots en wijds bijstaat dat het iedere denkbare molecuul in de ruimte vult met haar trillingen.

Luchttrillingen met Dinaira’s moedertaal in de hoofdrol, ook al was dit niet altijd de initiële insteek. In haar kloosterjaren begon het bij de Engelse taal, waar bands als Sigur Ros en Bon Iver tot de grootste invloeden behoorden. Bands die tot op de dag van vandaag geroemd worden om hun affectuele vermogen een luisteraar mee te nemen, die hemelshoge berg op te trekken, stap voor stap, totdat de top hem in uiterste verwondering vult en bevriest en hen met niets anders overlaadt dan puur genot. Hij fluit een lied en Vogel zonder grens kennen die bombastische climaxen waar je als luisteraar alleen maar van droomt, juist omdat die momenten je dat sublieme gevoel geven dat zo zeldzaam is.

Die zeldzaamheid moeten we waarborgen, want maar bar weinig muziek uit ons kleine kikkerlandje draagt de sfeer waarin het niet helemaal duidelijk is of het nu gaat om weemoed of geluk. De lijn is erg dun. Hoe dan ook, neem de tijd dit tot je te nemen. En alhoewel ik voorzichtig ben met juist begonnen bands als AAPNOOTMIES, durf ik je sterk aan te raden haar live te zien als je kunt. Voor je het weet zijn we haar weer twee jaar kwijt.

Tweet Share
Geschreven door
Nick Vermeer

Nick, alias Nicholas, alias Rooie God, slijt zijn dagen met het bedenken van dubbelzinnige one-liners, terwijl hij keiharde Air door zijn - inmiddels versleten - speakers knalt. Slaap voor 10, energie voor 6 - ...