MENU
Upcoming: Samm Henshaw, een experiment met 100% slagingskans
27 januari 2016
666 WOORDEN 1 MINUUT

Een optreden op Eurosonic Noorderslag staat als sinds jaar en dag voor veel artiesten symbool voor dat ene extra opstapje naar een internationale doorbraak. Anno 2016 is dat nog steeds geen steek veranderd. Muziekjournalisten, bloggers, pluggers en vooral fans keken ook dit jaar uit naar het gevarieerde aanbod aan binnen- en buitenlands talent met doorbraakpotentie dat we weer voorgeschoteld kregen. Een van de namen die indruk maakte was Samm Henshaw.

Met een opvoeding door twee Nigeriaanse ouders in het zuiden van de Engelse hoofdstad Londen was Samuel Henshaw een van die veelbelovende gevallen waarbij muziek al vanaf de jonge kinderjaren een grote rol speelde: nog voordat kleine Samm überhaupt al kon lopen of praten was zijn voorliefde voor muziek waarschijnlijk al geboren. Van zijn vader leerde hij instrumenten te bespelen, iets wat hem uiteindelijk een perfecte voorzet bleek te hebben gegeven voor de Popular Music Performance-degree aan de Southampton Solent University. Dat muziekwereldje smaakte wel goed en Samm liet het er niet bij zitten. Hij bleef muziek maken met vrienden die hij had overgehouden aan zijn kinderjaren onder de naam The Sound Experiment. Na een contract bij BMG Chrysalis begin 2015 werd hij uiteindelijk overgenomen door Columbia Records. Onder deze maatschappij ging hij samen met zijn band hard aan de slag met zijn eerste EP. Een EP die op afgelopen 25 september het licht zag, onder de toepasselijke naam The Sound Experiment.

“At the time I didn’t know what I wanted to be as a musician. I just wanted to try loads of different sounds on and see what we came out with.”

De EP opent met een proloog om u tegen te zeggen, want na de 1 minuut en 46 seconden die Temptation beslaat zit je geprikkeld te hopen dat dit intro een goed beeld geeft van wat er de komende 5 tracks gaat gebeuren. Na Temptation is Autonomy (Slave) het eerste nummer waarop Samm Henshaw zingend te horen is. Na de eerste piano-aanslagen ben je nog geprikkelder dan na het intro – en terecht, blijkt na een minuut. Dan is namelijk de eerste ontmoeting met het beste refrein van de hele EP. Hitpotentie, absoluut.

Nummer drie op The Sound Experiment bevestigt wat ik al dacht. Samm Henshaw is een combinatie van Labrinth en Leon Bridges, met het beste van beide in zich. Het is funky, maar hoort ook thuis in een wegrestaurant in Texas. Het is soul, maar met een zodanige hoeveelheid pop dat het toegankelijk is voor een groot publiek. Instrumentaal trekt The Sound Experiment alles uit de kast. En dat is leuk, want over zes tracks is dat genoeg om iedere track een centrale sound mee te geven, maar ook iedere track compleet los te zetten van de rest.

Het vierde liedje heet Redemption en hier bezingt Samm Henshaw een benarde situatie. Wat opvalt is dat de kerkelijke opvoeding in Zuid-Londen nog steeds grote invloed heeft op de thema’s die aan bod komen op deze EP: “Said now good lord, good lord / I need you to fill my cup // Said I’m searching for redemption / Redemption for my weary soul” De ingetogen houding die je vindt in Redemption maakt in Better plaats voor een opgetogen blik op de toekomst, omlijst door een zware, relaxte beat en comfortabele gitaarrifs. De jankende backing-vocals hadden van mij achterwege mogen worden gelaten.

Het slotakkoord van de EP wordt gegeven in de vorm van Only Wanna Be With You. Een mooi, unplugged liedje uit – geloof ik, het diepst van zijn hart. Samen met de piano en het achtergrondkoortje is dit een gevalletje kippenvel.

Kortom, je kunt The Sound Experiment in alle opzichten een experiment noemen. Samm had geen idee waar hij aan begon en belangrijker nog, geen idee waar hij zou uitkomen. Maar het experiment heeft zich bewezen, dat is één ding dat zeker is.

Samm Henshaw live zien? Dat kan! Deze week werd hij door Best Kept Secret bevestigd als één van hun nieuwe namen. BKS vindt dit jaar plaats van 17 t/m 19 juni.

Tweet Share
Geschreven door
Niels
Niels

Je kunt wel stellen dat bij Niels muziek centraal staat, in welke vorm dan ook. Vanaf zijn kinderjaren speelt hij al pianeau, en hij heeft onlangs nog een gitaar aangeschaft. In september 2012 begon Niels als D...