MENU
Upcoming: Matoma, Kygo’s opvolger als tropical house-sensatie
21 januari 2016
322 WOORDEN < 1 MINUUT

Kygo was dé grote dance-sensatie van de afgelopen zomer. Met hits als Firestone en Stole The Show bracht hij een muziekcultuur met zich mee waarin de tropische saxofoons en trompetten niet meer weg te denken zijn. Nu is er naast Kygo nóg een tropical house-fanatiekeling uit Noorwegen, die op het punt staat door te breken bij het grote, internationale publiek.

Zijn naam is Matoma, bij zijn vrienden bekend als Tom uit Flisa. In 2014 bracht hij hier en daar al een paar remixes uit van onder meer Marlon Roudette en Eminem, maar echt doorbreken in eigen land deed hij met Old Thing Back. Die track brengt ons meteen bij hetgeen wat Matoma onderscheidend maakt als tropical house-producer. Want naast dat de tropische sound centraal staat in zijn eigen nummers en remixes is er ook een grote rol weggelegd voor de hiphop. Nu ben ik verre van een hiphop-kenner, maar een traditionele R&B-beat en een house-beat kan ik nog wel van elkaar onderscheiden, een eigenschap die ook Matoma goed lijkt te beheersen. Als geen ander brengt hij de rap en de saxofoon zo dicht bij elkaar. Resulterend in credits uit steeds meer landen, want Old Thing Back haalde naast zijn thuisland Noorwegen ook de hitlijsten in de rest van Scandinavië. En Nieuw-Zeeland.

Support van grote namen uit de muziekwereld heeft Matoma ook al. Samenwerkingen met Madcon, Akon, Jason Derülo, Jennifer Lopez én een tour door de VS met The Chainsmokers liegen er niet om. Het is wel even fijn om bij een select clubje mensen te horen dat Matoma’s muziek ook zonder hitnotering al erg kan waarderen, maar toch hoop ik van harte dat Matoma deze zomer ook Nederland aandoet en dat hij net zo veel succes gaat hebben als concullega Kygo. Kan ook niet anders, want als je een beetje kunt tellen weet je dat ook dit een gevalletje is van 1+1=3.

Tweet Share
Geschreven door
Niels
Niels

Je kunt wel stellen dat bij Niels muziek centraal staat, in welke vorm dan ook. Vanaf zijn kinderjaren speelt hij al pianeau, en hij heeft onlangs nog een gitaar aangeschaft. In september 2012 begon Niels als D...