MENU
Upcoming: Loyle Carner
8 januari 2016
453 WOORDEN 1 MINUUT

‘Everybody says I am fucking sad / of course I am fucking sad, I miss my fucking dad’ – BGF


Loyle Carner komt uit Zuid-Londen, is nog maar 21, maakt hip hop, en is een van de 15 artiesten op die befaamde BBC Sound of 2016 lijst, die bekend staat om toch al heel wat gouden acts te hebben uitgekozen. Ook verkondigt Loyle bovenstaande lyrics op BGF, het eerste nummer van zijn EP genaamd A Little Late (2015). Niet helemaal wat je verwacht van een Britse hip hop artiest.


Als je aan de Engelse hip hop scene denkt, denk je eerder aan grime, aan harde jongens in Adidas tracksuits die razendsnel rappen in dat typische cockney accent. Hip hop met Verenigd Koningkrijk als thuisbasis wordt toch een beetje gezien als het saaie oudere broertje van grime. Daar komt nu echter steeds meer verandering in. Met Roots Manuva, die na al jaren geweldige dingen te doen voor UK hip hop vorige oktober met Bleeds alweer een klepper van een album uitbracht, met Rejjie Snow, die enkel nog maar een EP uitbracht, maar ook het voorprogramma verzorgde voor Madonna tijdens haar laatste Britse tour, en met Little Simz, waarover de huidige hip hop-koning (Kendrick Lamar) op BBC Radio 1 zei ‘There’s a young lady out here who is pretty dope’ – wat wel genoeg zegt.

En ook dus met Ben Coyle–Larner oftewel Loyle Carner. Hij werkte al samen met spoken word artist Kate Tempest, featurde op een track van de eerder genoemde Rejjie Snow, en bracht ook het fantastische When Will I Stop Dreaming met Cadenza en Kiko Bun uit. Loyle Carner rapt over zijn familie, over hoe hij na de dood van zijn stiefvader zo goed mogelijk voor hen probeert te zorgen, en over hoe moeilijk opgroeien eigenlijk is. Dit vertaalt zich behoorlijk letterlijk in zijn muziek, zo vooral in de lyrics van het eerder genoemde nummer BGF en ook in de bijhorende videoclip, waar hij zijn broer letterlijk als ‘last’ op zijn schouders heeft. Behoorlijk zware onderwerpen dus, maar ook wel verfrissend naast alle money en hoes (hoewel dat ook leuk kan zijn natuurlijk). Daarbij zullen de soulvolle instrumentals ook wel iets te maken hebben met dat het zo lekker luisteren is naar zijn muziek.

In het kort maakt Loyle Carner emotionele, rauwe, en eerlijke hip hop, en zijn flow is zeer zeker ook niet verkeerd. Iemand om zeker in de gaten houden dus. Hopen maar dat na fantastische nummers in 2015 als Tierney Terrace er nog meer in 2016 mogen komen, en dat hij na zijn net aangekondigde tour door Engeland misschien ook eens deze richting uitzakt!

Tweet Share
Geschreven door
Ibe
Ibe

Voor Ibe begon het allemaal met een verschrikkelijk brakke feloranje platenspeler en een stapel oude platen. Fleetwood Mac fangirl sinds 1999 maar zegt ook geen nee tegen een goed hip hop album. Tussen al het w...