MENU
Upcoming: de vernieuwende nu-wave van lost/ctrl
17 februari 2016
499 WOORDEN 1 MINUUT

In de wondere wereld der muziek heb je verschillende soorten bands: bands die zich door een bepaald genre laten inspireren, bands die ernaar streven een bepaald genre door en door na te leven, én bands die zelf een genre creëren. Tot die laatste categorie behoort de Eindhovense band lost/ctrl.


Een eigen genre dus. NU-WAVE luidt de naam, een stroming die de band zelf graag omschrijft als “dansbare depressie”. Geen lichte kost dus, maar waarom dan niet gewoon de naam new wave erop plakken? “Het is een beetje ons antwoord op de jaren ’80,” legt zanger Serge Romme ons uit, “Tijdens het schrijven van onze eerste songs merkten we al snel dat de songs bewust en onbewust erg wavey klonken, hoewel het echter nooit onze bedoeling was geweest om ons te profileren als ‘die jongens uit de jaren ’80’, of te veel te drijven op sentiment. Bovendien laten we ons ook graag beïnvloeden door bands van nu, dus besloten we onze muziek een eigentijdsere benaming te geven. De benaming NU-WAVE is dus letterlijk een samensmelting van ‘new wave’ en ‘nu’.”

Dat valt zeker te horen op de eerste EP van de heren (lost/ctrl – ep). Uptempo, en inderdaad dansbare nummers – je ziet ze als het ware al bijna op Best Kept Secret staan -, maar daardoor niet meteen licht en vrolijk. Serieuze kost, zware melodieën, dreunende bassen, zoals je dat gewend bent bij grootheden als  Joy Division en Editors te horen.

lostctrl

Professioneel klinkt het zeker, hoewel de band nog niet heel lang bij elkaar is. In september 2014 begonnen als een afstudeerproject op het Rock City Insitute, besloot de band uit enthousiasme na de opleiding een doorstart te maken. “We kennen elkaar dus eigenlijk van school. We hebben elkaar echt goed leren kennen tijdens onze drie weken durende trip naar Berlijn, hier schreven we ook de eerste liedjes. De betonnen grauwe Hoofdstad (die ook de heren van Cool Moon inspireerde) heeft ons goed op weg geholpen.”

De eerste EP is onderweg en de releaseshow in PopEi Eindhoven eind februari is zelfs uitverkocht. What’s next? “We hebben na de release een hele tour staan. Twaalf weken lang trekken we door Nederland (en omstreken) om onszelf te laten horen aan al onze vrienden. Daarna willen we weer terug het schrijfproces induiken en hopen we geselecteerd te worden voor Popronde, om nogmaals in aanraking te komen met potentiële nieuwe vrienden buiten onze regio. Als alles meezit doen we een tweede EP. Onze allergrootste droom is Noorderslag 2017. Daarna begint het balletje hopelijk te rollen, en daarmee bedoelen we dat we niet vies zouden zijn van een festivalseizoen meepikken of zelfs een eigen clubtour! Daarna dromen we natuurlijk weer verder…”

De eerste EP van lost/ctrl komt uit op 25 februari. lost/ctrl live zien? Dat kan onder andere op de volgende datums: 13/3: Stella (Arnhem), 18/3: ’t Oude Pothuys (Utrecht),  1/4: Volta (Amsterdam + Gifter) , 22/4: Aldtstadt (Eindhoven + Moontapes), 12/5: Mezz (Breda, Joy Division Undercover)

Tweet Share
Geschreven door
Maartje

Het liefst spendeert Maartje haar dagen in Concerto en haar nachten naast haar platencollectie. Kent meer lyrics dan goed voor d'r is, en is altijd in voor een discussie over Alex Turner's haar. Verder kan je h...