MENU
Upcoming: Catholic Action
5 februari 2016
334 WOORDEN < 1 MINUUT

Muziek en de katholieke kerk? Dan denken we toch vooral aan psalmen, niet aan pijlsnelle popmuziek. Veel is er niet bekend over Catholic Action, maar het viertal lijkt ondanks zijn naam minstens zo weinig met het geloof te maken te hebben. Waarom de heren zich vernoemd hebben naar een kerkelijke actiegroep die in het begin van de twintigste eeuw op initiatief van Paus Pius XI de secularisering tegen wilde gaan; het is ons een raadsel.

We zouden het graag uren hebben over de muziek van Catholic Action, hetgeen dat écht belangrijk is. Ook op dat gebied is er echter nog niet veel te vertellen. In de eerste maand van 2016 kwam de groep uit Glasgow met debuutsingle L.U.V., die eerder uitkwam op een gedeelde EP met landgenoten Poor Things via het Schotse label Fuzzkill Records. Het gitaarkwartet wordt geleid door de 24-jarige Chris McCrory, die eerder onderdeel uitmaakte van Casual Sex (ook al zo’n fraaie bandnaam). Hij stichtte de band in 2014 met Jamie Dubber op bas, Ryan Clark op drums en Andrew Macpherson op gitaar.

Catholic-Action-18

Het verhaal wil dat de bandleden bij elkaar in de straat wonen, aan Byres Road. Echte jongens van de stad dus. Dat is terug te horen in de lichtvoetige indie slash jangle-pop die voortkomt uit al die katholieke actie: geluidsmuren met een glimmend randje. De band put hoorbaar uit de rijke rockgeschiedenis van de stad. Een van Glasgow’s grootheden, Franz Ferdinand, nam de band zelfs mee op tour. Ook The Libertines en Swim Deep vroegen Catholic Action al als voorprogramma. Naar verluidt nodigden Alex Kapranos en Carl Barât de band hoogstpersoonlijk uit.

In april en mei staat Catholic Action op Britse showcases Live At Leeds en The Great Escape en een nieuwe release staat gepland voor maart op Luv Luv Luv Records (thuisbasis van bijvoorbeeld Spector, Only Real, The Garden en Splashh). Daarna kan het nooit lang meer duren voor de band aan boord van de veerboot richting Hoek van Holland stapt.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....