MENU
Upcoming: Blupaint
9 februari 2016
375 WOORDEN 1 MINUUT

Normaal gesproken hechten we niet te veel waarde aan talentenjachten, maar voor De Grote Prijs van Nederland maken we graag een uitzondering. In het verleden wonnen onder meer Typhoon, Lucky Fonz III, Eefje de Visser, Moss-frontman Marien Dorleijn en Über-Ich (de oorsprong van Jett Rebel en IX) de prijs in verscheidene categorieën. Kortom, de winnaar van De Grote Prijs van Nederland is niet de eerste de beste. Een nieuw bewijsstuk dat die stelling ondersteunt wordt geleverd in de vorm van Blupaint, dat in een vol Paradiso de titel op zijn naam wist te schrijven.

Sebastiaan van Ravenhorst, Floris Bosma, Dennis Out en Dan Huijser ontmoetten elkaar op het conservatorium van Amsterdam. Het bleek het begin van iets moois. Blupaint maakt strakke songs die gebouwd zijn op fundamenten van gitaren en drums. De band noemt zelf Foo Fighters, Editors, The 1975, Kings of Leon, Death Cab For Cutie, The Killers en The Strokes als inspiratiebronnen. Ongelijk kunnen we ze daarin niet geven. Ogenschijnlijk moeiteloos schrijft Blupaint net als de grootmachten uit dit rijtje bombastische refreinen met een eigen sound. De band stond eerder al in de finale van de Amsterdamse Popprijs, speelde in de Melkweg en was op bezoek bij Ome Matthijs van Nieuwkerk in de Wereld Draait Door. Hun show in de finale van De Grote Prijs van Nederland bevestigde eens te meer dat er vier podiumbeesten uit het Amsterdamse conservatorium zijn ontsnapt.

Met meest recente single Save Me en High heeft het collectief al twee potentiële hits op zak. Het zijn nummers die je na één luisterbeurt van voor toch achter en van links naar rechts meezingt, of je dat nu wil of niet: de oo’s en aa’s vliegen je om de oren. Het zou ons dan ook niet verbazen als we de nummers dit jaar nog horen op de radio en op de podia van grote festivals. Pinkpop 2016 of 2017? Niet ondenkbaar. Blupaint is een frisse formatie die we bij dezen – het spijt ons – gaan onderwerpen aan een stijl- en smakeloze vergelijking. Blupaint is als een gebakken ei: niet overdreven moeilijk, maar wel ontzettend lekker. Het lijkt een kwestie van tijd voor de band terug is in Paradiso… Maar dan op eigen kracht.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....