MENU
Upcoming: Bazart
19 maart 2016
375 WOORDEN 1 MINUUT

Als de enige Belgische correspondent hier bij Muzify kan je voorzichtig stellen dat ik in de minderheid ben. Dat hoeft niet te betekenen dat Belgisch muzikaal talent ook onder vertegenwoordigd moet zijn. Geloof het of niet: ondanks het feit dat België 5.5 miljoen inwoners minder telt dan Nederland, bezitten ook wij wel een aantal muzikale pareltjes. Misschien stiekem wel meer dan jullie! Een voorbeeld? Bazart!

Bazart bestaat uit  Mathieu Terryn (zang), Simon Nuytten (zang & gitaar), Oliver Symons (zang, synths en gitaar), Daan Schepers (bas) & Robbe Vekeman (drums). Ze brachten hun eerste EP eind 2015 uit  die ze zo toepasselijk en een beetje al verwarring zaaiend Bazart hebben gedoopt. Deze telt maar vier nummers, maar zorgt nu al voor enorm veel rumoer. Logisch ook, want Tunnels, Goud, Koortsdroom en Zienderogen zijn stuk voor stuk ingenieus in elkaar gestoken meesterwerkjes van originele lyrics, samenzang en beats die je nou niet direct zou associëren met Nederlandstalige muziek.

De  laatste tijd kijkt er niemand nog op van een beetje Nederhop (sorry, ook ik sta niet te trappelen om die term in de mond te nemen): denk aan grote namen als De Jeugd Van Tegenwoordig, Fresku, Typhoon en Ronnie Flex. Maar in genres als indie en pop is dit veel minder voorkomend. Toevallig valt de muziek van Bazart precies in die tweede categorie: een soort donkere indie-pop met wat elektronische invloeden.

12491889_931713716864116_6895359625908681025_o

En dat dus allemaal in hun moedertaal, ergens zwevend tussen Spinvis, The National en die andere artiest die heel wat golven maakt in de Belgische muziekscene: Oscar and the Wolf (voor wiens shows de band overigens al het voorprogramma verzorgde, een indrukwekkende prestatie voor een band met vier nummers!). Bazart laat zich zeker niet makkelijk in een hokje stoppen.

Vast staat wel dat we zeker nog meer van deze jongens gaan horen, niet enkel vanwege hun vernieuwende klank en muzikaal talent maar ook dus vanwege die eerder vernoemde lyrics. Want laten we even eerlijk zijn heb je ooit al een betere profielfoto caption gezien dan ‘Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel’? Eentje om in de gaten te houden!

Bazart zakt 6 mei af naar Utrecht voor een show in Tivoli De Helling. Op 30 juni zal de band op de festivalweide van Werchter te bewonderen zijn.

Tweet Share
Geschreven door
Ibe
Ibe

Voor Ibe begon het allemaal met een verschrikkelijk brakke feloranje platenspeler en een stapel oude platen. Fleetwood Mac fangirl sinds 1999 maar zegt ook geen nee tegen een goed hip hop album. Tussen al het w...