MENU
Upcoming + Interview: Axel Flóvent
13 januari 2016
1195 WOORDEN 3 MINUTEN

Alwéér een singer-songwriter? Ja, alweer een singer-songwriter. Maar niet zomaar een! We stellen je namelijk bij deze voor aan niemand minder dan Axel Flóvent, een pas 19-jarige zanger uit IJsland (het noordelijke visserdorp Husávik om precies te zijn). Ongeveer een jaar geleden debuteerde Axel, maar in 2015 zette hij met de sterke EP Forest Fires, dat uitkwam op het Britse label Trellis Records, een flinke stap in de richting van een definitieve doorbraak. Zijn shows op Eurosonic en Nordic Delight in de eerste maand van 2016 zullen dat proces alleen maar versnellen. Muzify stelt Axel Flóvent aan je voor én ging met hem in gesprek.


Wie houdt van verrassingen is bij Axel Flóvent misschien niet helemaal aan het juiste adres. Qua sound sluit de jongeling namelijk aan bij zijn Scandinavische mede-singer-songwriters. De nummers van Axel Flóvent, met de bescheiden hit Forest Fires voorop, zijn melancholisch en dromerig. Zijn gevoelige folk leverde hem vergelijkingen op met onder meer Fleet Foxes, Ben Howard, Bon Iver en landgenoot Ásgeir. Hoewel Forest Fires uitkwam in de zomer van 2015, weet de plaat vooral een winters (doch warm) gevoel op te roepen. Het zorgde ervoor dat de streamcijfers van Axel al snel door het spreekwoordelijke plafond schoten. Ook de cover van Frank Ocean’s Swim Good werd snel populair.

Zo’n jonge muzikant met weinig ervaring op het podium voor de hoge heren van de muziekwereld op een showcase-festival als Eurosonic, komt dat wel goed? Dat denken wij wel! Dat Axel zich live uitstekend staande kan houden bewees hij vorig jaar namelijk al op onder meer Iceland Airwaves, een van de meest prestigieuze plaatselijke festivals. Het woord ‘poeha’ komt dan ook niet voor in het woordenboek van de IJslander, die zich in de meeste gevallen weet te beperken tot een akoestische gitaar of een piano en zijn stem.

Ook op tekstueel gebied maakt Axel indruk. De jongeman toonde zich de afgelopen jaren een ware poëet die zich niet verschuilt achter Grote Thema’s, maar die juist eerlijk en persoonlijk is. Axel Flóvent’s muziek is als een goede soap: het stelt de consument in staat om intens te genieten van andermans pijn. Kortom, wie is Axel Flóvent? Het grootste talent van Husávik en omstreken! Dat het plaatsje de woonplaats is van slechts 2000 mensen moet je er natuurlijk niet bij vertellen.

Interview

De afgelopen jaren is een grote hoeveelheid Scandinavische artiesten doorgebroken. Veel van je collega’s en landgenoten hebben een sound die vergelijkbaar is met de jouwe. Ben je bang om niet gezien te worden als een unieke muzikant?
“Nee, niet echt. Het is ook niet echt mijn bedoeling geweest om een uniek geluid te hebben. Ik wil simpelweg werken met een geluid dat iets voor me betekent en dat vertrouwd voor me voelt.”

Je komt uit een klein vissersdorpje in IJsland, genaamd Húsavik. Heeft je afkomst invloed gehad op je muziek?
“Ja, absoluut! Het heeft me op heel veel verschillende manieren gevormd, denk ik. Er was nooit iets te doen in mijn dorp, dus ik bracht al mijn vrije tijd door met muziek maken in mijn slaapkamer.”

Je bent vergeleken met artiesten als Ben Howard, Bon Iver en Fleet Foxes. Hoe voelt dat?
“Ik vind het geweldig! Die artiesten hebben absoluut een grote invloed op me gehad en ik respecteer hen enorm. Het is een eer voor me om met hen vergeleken te worden.”

Je timmert al een tijdje aan de weg, maar je hebt nog geen debuutalbum uitgebracht. Hoe staat het proces ervoor wat dat betreft?
“Ik ben bijna klaar met mijn debuutalbum! Ik ben eigenlijk vooral nog druk bezig de puntjes op de i te zetten. Binnenkort breng ik een nieuwe single uit en hopelijk iets groters snel daarna.”

Je muziek – en dan voornamelijk je teksten – zijn enorm eerlijk. Heb je het ooit moeilijk gevonden om zo’n groot deel van jezelf bloot te stellen aan het publiek?
“Nee, niet echt eigenlijk. Het is altijd het natuurlijkst voor me geweest om te schrijven over de dingen die er voor mij ook daadwerkelijk het meest toe doen. Om eerlijk te zijn zijn die dingen het enige waarover ik kan schrijven.”

Axel Flovent

Hoe ben je begonnen met muziek maken?
“Ik ben begonnen toen ik mijn eerste gitaar kreeg, toen ik ongeveer tien jaar oud was. Mijn eerste muzikale inspiratiebronnen waren Eminem en The Black Eyed Peas. Vraag me niet hoe, maar ik wist mezelf ervan te overtuigen dat ik kon rappen, dus ik schreef vooral rijmpjes. Daarna begon ik te luisteren naar bands als AC/DC, The Beatles, Cheap Trick en Iron Maiden en begon ik te schrijven in de stijl van rock-‘n-roll en pop.”

Hoe heb je jezelf van die periode ontwikkeld tot het punt van je carrière waarop je nu bent beland?
“Ik begon dus met het schrijven van raps en stapte daarna over naar rock. Dat ontwikkelde zich naar pop-punk en daarna naar indie-rock. Bands als Death Cab For Cutie en Bright Eyes zorgden ervoor dat ik wat meer naar folk toe groeide. Daar ben ik op dit moment. Ik maak zo nu en dan ook elektronische muziek, maar dat is vooral als hobby.”

Je hebt in het verleden in verschillende bands gezeten. Wat deed je besluiten een solocarrière na te streven?
“Het was vooral de noodzaak om een eigen project naast de band te hebben. Een project waar ik al mijn ideeën kwijt kon die niet binnen de koers van de band pasten. Toen de laatste band waarvan ik onderdeel uitmaakte uit elkaar ging, heb ik niet echt mijn best gedaan om nieuwe medestanders te vinden. Mijn soloproject liep goed en ik wilde me daarop toeleggen. Het was niet echt een bewuste keuze.”

Denk je dat je betrokken zult raken bij andere muzikale projecten in de nabije toekomst?
“Ja, waarschijnlijk wel. Op dit moment is nog niets concreet, maar ik werk altijd aan muziek buiten mijn huidige project om, dus wie weet.”

Door de jaren heen heb je opgetreden op een flink aantal showcase festivals. Dit jaar sta je onder meer op The Great Escape en Eurosonic. Benader je zulke shows anders dan je eigen shows?
“Nee, niet echt. Ik voel nooit veel druk eigenlijk. Mijn band en ik doen altijd ons uiterste best. Als het goed genoeg is, levert dat goede recensies op. Als het niet goed is, weten we dat we nóg harder moeten werken om ons de volgende keer van onze beste kant te kunnen laten zien. Er zijn altijd meerdere concerten en meerdere kansen om onszelf te bewijzen. Dat is de schoonheid van het hele live-deel van een muzikale carrière denk ik.”

Op woensdag 13 januari staat Axel Flóvent in het Groningse Grand Theatre UP als onderdeel van Eurosonic. Een dag later is de IJslander nóg een keer te zien op dat festival. Op donderdag 14 januari staat hij namelijk in de Groningse Stadsschouwbeurg. Op vrijdag 16 januari staat Axel Flóvent samen met Blaue Blume en Carl Louis & ARY op Nordic Delight in het Utrechtse EKKO.

Tussen 19 en 21 mei is Axel te zien op het prestigieuze Britse showcase-festival The Great Escape.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....