MENU
Upcoming 2016: Het Nederlands Elftal
1 februari 2016
1485 WOORDEN 4 MINUTEN

In de eerste maand van het nieuwe jaar keek de Muzify-redactie al in zijn glazen bol: we tipten de 20 grootste muzikale talenten van 2016 met onder meer Jack Garratt en RAT BOY. In de tweede maand van het jaar doen we onze sjaal om, knopen we onze winterjas dicht én zetten we onze bovenzintuiglijke bril op: wie zijn de muzikale kasplanten van ons koude kikkerlandje? Het Nederlands Elftal wist zich niet te kwalificeren voor het EK voetbal van 2016, maar op muzikaal gebied gaan ‘we’ (we moeten toch iets met de restjes chauvinisme) 365 mooie dagen tegemoet. Welke muzikanten zijn na dit jaar volgens Muzify wereldberoemd in Nederland?


The Brahms

Eindelijk heeft Nederland zijn eigen vervanger voor Vampire Weekend, Bombay Bicycle Club (dat kort geleden aankondigde een pauze te nemen) en Foals. Binnen de kortste keren veroverden The Brahms vorig jaar de Nederlandse muziekwereld met hun aanstekelijke indie-pop. Eerste EP Meraki sloeg met Homerun, Golden en She Moves drie hit-vliegen in één klap. The Brahms houdt vast aan melodische hooks, maar experimenteert tegelijkertijd met Afrikaanse ritmes. Na de release van Meraki ging het snel: de HBA-studenten (klasgenoten van Rondé en Taymir) waren support act voor The Kooks, speelden op festivals als Appelpop en Back At Sea én waren de meest geboekte band van de Popronde 2015. Nieuwe single Shoulder Blades is uit en tweede EP Belise is onderweg.


HAEVN

Het bewijs dat het snel kan gaan werd in het najaar van 2015 nog maar eens geleverd door HAEVN, een samenwerking tussen de Amsterdamse producer en songwriter Marijn van der Meer en filmcomponist Jorrit Kleijnen. In oktober dook de band voor het eerst op de radio op, daarna groeide HAEVN snel door tot een van de grootste muzikale beloften van Nederland. HAEVN maakt stijlvolle elektronica met een vleugje folk. De achtergrond van Kleijnen, die vaak betrokken is bij soundtracks, is goed terug te horen in de stijlvolle composities van HAEVN. De grootste prestatie van HAEVN tot nu toe? Beide singles, waaronder bescheiden hit Finding Out More van de formatie werden gebruikt in reclames van grote automerken!


Sevdaliza

Toen ze vijf jaar was vluchtte Sevda Alizadeh, alias Sevdaliza, vanuit Iran naar Nederland, waar ze keer op keer buiten de boot viel. Inmiddels heeft de zangeres echter de waarheid van het spreekwoord “wie het laatst lacht, lacht het best” bewezen. In 2015 stond ze op SXSW, een van de meest prestigieuze showcase festivals ter wereld. Met The Suspended Kid en Children of Silk bracht ze daarnaast twee succesvolle EP’s uit. De plaatjes van de Rotterdamse artiest staan vol met spannende elektronica die ene tikje duister is. Dit is pas het begin.


St. Tropez

Hebben we hier te maken met een gloednieuwe band? Niet helemaal. Achter de geheimzinnige silhouetten van St. Tropez gaan namelijk de heren van Go Back To The Zoo schuil (niet verder vertellen hoor). Vorig jaar dook de band plotseling op toen de eerste singles werden opgepikt in Groot-Brittannië. Lang was er niet veel duidelijk over dit rockkwartet, behalve dat het viertal een aantal plaatjes opgenomen had in een voormalige gaysauna aan de Amsterdamse grachtengordel. Inmiddels is bekend dat het inderdaad om een reïncarnatie van het ooit zo succesvolle Go Back To The Zoo (Lowlands, Pinkpop, Ziggo Dome als support voor John Mayer) gaat. Stiekem vinden wij ze in deze nieuwe hoedanigheid veel leuker!


Canshaker Pi

Ook in het geval van Canshaker Pi kunnen we de introductie van de bandleden overslaan. De band is namelijk gebouwd rond dezelfde leden als het momenteel niet-zo-super-snelle maar stilstaande Palio Superspeed Donkey (zanger/gitarist Willem Smit en bassist Ruben van Weegberg). De nog altijd piepjonge Amsterdammers schakelen met dit nieuwe project van razendsnelle indie à la Arctic Monkeys naar pretentieloze en sympathieke shoegaze slash slacker-rock. De band werd in 2013 opgericht als grap, maar maakt nu, gewild dan wel ongewild, indruk met humor én hitpotentie. Tim Knol tekende het viertal op zijn label Tinder Records, waarop leadsingle Looking For Love On Ibiza verscheen als 7-inch. De band speelt de komende maanden onder meer op Grasnapolsky en Where The Wild Things Are. Bekijk hieronder de briljante video voor Shanigua met op bas, eh… iedereen behalve Ruben van Weegberg. We spotten onder meer Henny Vrienten, Excelsior-baas Ferry Roseboom, Tim Knol. Naar verluidt zijn ook Rubens moeder en vriendin te zien in de clip.


Klangstof

Dan zijn we er nog steeds niet wat nieuwe projecten van bestaande bands betreft. Er lijken anno 2016 net zoveel zijprojecten als ‘normale’ bands te zijn. Toch presteert Moss-bassist Koen van de Wardt het met Klangstof (eerder The Youth en Kantör) om op te vallen. Het project, waarin Van de Wardt wordt bijgestaan door Moss-leden Finn Krying en Michiel Stam, doet qua sound wat denken aan In Raibows-era Radiohead. De formatie speelde in zijn eerste bestaansjaar al op Grasnapolsky, Best Kept Secret en in de Ziggo Dome als voorprogramma voor Alt-J. Vervolgens verdween Klangstof enkele weken terug weer volledig van de radar. Met goede reden overigens: Klangstof is bij de hand genomen door het Californische label Mind of a Genius (o.a. ZHU en Gallant), single Hostage beleefde een re-release als wereldprimeur bij radioroutinier Zane Lowe op Apple Music’s Beats Radio en werd opgepikt door onze gewaardeerde collega’s van NME uitgeroepen tot ‘New Music of the Day’. De Britten hebben nog geen idee met wie ze te maken hebben, maar dat zal niet lang meer duren.


Amber Arcades

Nog zo’n wonderlijk talent dat met (ongetwijfeld stijlvolle) zevenmijlslaarzen het muzieklandschap omploegt: Amber Arcades. Nederland veroveren? Welnee, de wereld! Annelotte de Graaf, zoals de zangeres stiekempjes heet, brengt dit jaar namelijk haar debuutalbum uit op het gewaardeerde Britse label Heavenly Recordings (o.a. Temples, TOY, Hooton Tennis Club, The Wytches). Amber Arcades doet geenszins onder voor haar kersverse labelgenoten: op eigenzinnige wijze mixt ze folk, elektronica en krautrock. Amber Arcades maakte deel uit van de line-up van Eurosonic Noorderslag, later dit jaar staat ze nog op het prestigieuze South By Southwest.


Indian Askin

Indian Askin is als een goede horrorfilm: onweerstaanbaar, maar eerlijk gezegd ook wel een beetje eng. De Amsterdamse formatie klinkt psychedelisch doch puntig. Het enige dat glibberig is aan het Amsterdamse formatie is de paling die zich volgens de tekst van prijsnummer Answer in de broek van frontman Chino Ayala bevindt. Het viertal schildert muzikale landschappen en is zo gek als Vincent van Gogh en Salvador Dalí. Kortom, Indian Askin rechtvaardigt het bestaan van de uitdrukking ‘prettig gestoord’. Vorige week nog werd Indian Askin bevestigd voor Best Kept Secret 2016.


Max Meser

“Had ik maar een tijdmachine…” Het is een uitspraak van een andere Nederlandse muzikant (Dio), maar de quote is uitstekend van toepassing op niemand minder dan Max Meser. De 23-jarige Spaanse Nederlander maakt brutale Britse muziek met een beetje Beatles, een druppeltje Dylan en een knipoog naar The Kinks. Om de schets van Max’ muzikale inspiratiebronnen met viltstift in te tekenen: het spreekwoordelijke balletje begon te rollen na een optreden van Liam Gallagher’s (Oasis) Beady Eye in 2014. Niet geheel toevallig schijnt de jongeling een ‘Lennon-McCartney-connectie’ te hebben met Isaac Wadsworth, de Brits-Spaanse gitarist van zijn band.


Sevn Alias

Nóg jonger dan Max Meser is Sevn Alias. De pas 18-jarige rapper uit Almere maakte vorig jaar al indruk door zijn bijdragen op het album van Hef en eigen track Ma3lish. Sevn Alias is geen speler die scoort met een hakje, maar het liefst met een snoeihard schot van afstand. Zijn indrukwekkende show op Eurosonic Noorderslag werd naar verluidt bijgewoond door boekers van bijvoorbeeld Lowlands en Down The Rabbit Hole. Sevn: van straatschoffie tot ster in wording. We zijn nu al benieuwd naar de reacties op Twitter. Net als Indian Askin werd Sevn Alias vorige week bevestigd voor Best Kept Secret 2016.


Klyne

Komen ze uit Londen? Nee, hoewel BBC-dj Annie Mac het duo al maanden de ether in pompt (single Paralyzed werd opgepikt en Closer ging in première op BBC Radio 1), is Klyne gewoon Nederlands. Ah, weer zo’n hippe act uit onze hippe hoofdstad dus? Ook dat is een misvatting! Klyne, dat bestaat uit zanger Nick Klein (hebben we meteen die naam verklaard) en producer Ferdous Dehzad, komt namelijk uit het hippe(?) Helmond. Het tweetal maakt speelse tracks die wip-wappen tussen elektro en pop en schommelen tussen Disclosure, Rhye, eerder in dit artikel genoemde Gallant en SG Lewis uit onze wereldwijde Upcoming 2016-lijst. De formatie is getekend door het Britse label Aesop en stond vorige maand al op Eurosonic Noorderslag.Beluister al onze Nederlandse talenten samen in deze Spotify-playlist!

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....