MENU
Recensie: The Flaming Lips – Oczy Mlody
20 januari 2017
498 WOORDEN 1 MINUUT

Je weet dat het kut gaat met de wereld als zelfs Flaming Lips-frontman Wayne Coyne ervan in verwarring raakt. In het verleden was zijn wereldbeeld vaak zo kleurrijk dat zelfs de eenhoorns die hij ook ditmaal weer bezingt – ditmaal expliciet die soort met de paarse ogen, want die met groene ogen poepen overal – er bijna van kotsten. Niet veel anders dan in de realiteit veranderde alles in het universum van de formatie uit Oklahoma na The Terror, dat in het geval van The Flaming Lips niet staat voor de gruweldaden waar we bijna gewend aan geraakt zijn, maar voor een album uit 2013, grotendeels geïnspireerd door het heroïnegebruik van bandlid Steve Drozd. Nu wordt die dans met drugs opgevolgd door Oczy Mlody.

Qua toon is het album, dat zijn titel ontleend aan de Poolse vertaling van Erskine Caldwells boek Close To Home, namelijk meer een opvolger van The Terror dan de projecten die tussen de twee studioplaten in liggen. Die projecten – waaronder Beatles-coverplaat With A Little Help From My Fwends (2014) en Miley Cyrus & Her Dead Petz (2015) – representeerden een – zelfs voor The Flaming Lips’ doen – vrij gekke periode, terwijl de sfeer op Oczy Mlody opnieuw ergens tussen sober en somber (en zoals Coyne het zei: “ergens tussen Pink Floyd en A$AP Rocky”) ligt.

Coyne schrijft nog steeds nummers met titels als One Night While Hunting For Faeries and Witches and Wizards To Kill en Listening To The Frogs With Demon Eyes, maar zelfs zulke passages hebben meer weg van minimalistische nachtmerries dan drukke drugsdromen. The Terror ging over de interne worstelingen van de band (naast de verslaving van Drozd speelden de relatieproblemen van Coyne zelf een belangrijke rol). Op Oczy Mlody zijn The Flaming Lips weer wakker (Drozds instrumentalen komen bijvoorbeeld zeer gefocust over) en kijken ze om zich heen, de wereld in.

Bij de aanblik van die wereld bij de pakken neerzitten? Dat doen al genoeg mensen en Wayne Coyne doet zelden wat al genoeg mensen doen. Al op derde track There Should Be Unicorns (over die met paarse ogen dus) zingt hij: “The love generator will be turned up to its maximum, and we’ll get higher when, at last, the sun comes up in the morning.” Op Oczy Mlody verdwijnen inderdaad de donderwolken, om ruimte te maken voor “Jesus and his spaceships comin’ down.” Dat gebeurt op afsluiter We A Famly, dat wordt opgeluisterd door middel van een nieuwe samenwerking met Miley Cyrus, die hier samen met beukende baslijnen als Wrecking Ball der ellende fungeert. 2017 is nog geen maand oud, maar The Flaming Lips presteren het nu al de geest van het jaar te vatten op een veelzijdig album waarop de inhoud net zo belangrijk is als de vorm. Dat geslaagde gelijkspel dat The Flaming Lips voor elkaar spelen voelt als hun advies om optimisme te laten winnen van pessimisme.

The Flaming Lips spelen op zaterdag 28 januari in TivoliVredenburg.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....