MENU
Muzify Round-Up: Week 52 van 2015
27 december 2015
906 WOORDEN 2 MINUTEN

Zelfs bij Muzify verdrinken we soms bijna in de tsunami aan nieuwe muziek die week na week over de wereld wordt uitgestort. Omdat we weten dat muziek (helaas) niet altijd op de eerste plaats kan komen, helpen we je aan het eind van iedere week een handje. In de allerlaatste Muzify Round-Up van 2015 stellen we je voor aan de beste nieuwe singles van de afgelopen week. Als dat van jou mag, tenminste! Week 52 van 2015 bracht ons onder meer nieuwe muziek van Radiohead, DIIV, Hudson Taylor en Yak.


Radiohead – Spectre

Dé release van de week is zonder twijfel Spectre, de gloednieuwe track van Radiohead, dat plotseling werd uitgebracht op Eerste Kerstdag. Het nummer was bedoeld als soundtrack van de gelijknamige James Bond-film die recent in de bioscoop verscheen, maar werd (gek genoeg) uiteindelijk niet gebruikt. Onze welgemeende excuses aan Sam Smith, maar wij begrijpen er niets van. In de categorie droeftoeters preferen wij Thom Yorke namelijk nog altijd boven de jonge Brit. Spectre is een fraaie, inderdaad Bond-achtige single die zomaar het begin zou kunnen zijn van iets heel moois. Laat het nieuwe jaar maar komen!

DIIV – Under The Sun

Een band waarvan we zéker meer gaan horen in 2016, is het New Yorkse DIIV, dat helemaal terug van weggeweest is. Het viertal bracht de afgelopen maand vrijwel iedere week een nieuwe single uit. Waar dat allemaal heen moet? Naar de release van de tweede plaat van het kwartet natuurlijk! Is The Is Are, de opvolger van het gevierde Oshin (2012), komt namelijk op 5 februrari 2016 uit via label Captured Tracks. Zien we de band een paar maanden later ook terug op Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole? Wij denken van wel!

Yak – No

Dit jaar stond het Britse Yak op eerstegenoemd festival. Met een prima show in de middag in tent FIVE bevestigde de formatie zijn positie als een van de meest talentvolle jonge rockbands van het jaar. 2016 wordt het jaar van Yak! Dan moet namelijk het debuutalbum van het trio uitkomen. Voor het zover is: check de gloednieuwe EP No, opvolger van de ijzersterke EP Plastic People die eerder dit jaar uitgebracht werd. Yak grossiert eens te meer in Britse branie, gruizige gitaren en snoeihard gescheur.

White Reaper – Middle of America

Nog geen idee wie of wat White Reaper is? Dan is dit het moment om daar op de valreep van 2015 verandering in te brengen. White Reaper is rock-kwartet uit de Verenigde Staten dat dit jaar zijn fijne debuut White Reaper Does It Again uitbracht. Dat betekent echter niet dat de band de rest van het jaar niets uitvoert. Deze week dooknamelijk de nieuwe single Middle of America op. In de eerste seconden horen we al de bekende schreeuwstem van frontman Tony. Het duurt daarna een klein minuutje voor ook de unieke White Reaper-orgelsound zich een weg weet te banen tussen de gitaren door. Guess what: White Reaper does it again!

Avante Black – Imaginary Love

Werd jij in 2015 helemaal fan van Wolf Alice? Dan is dit je geluksdag. Niet omdat de band nieuw materiaal heeft uitgebracht, maar wel omdat je op het punt staat om kennis te maken met een gelijksoortige band: Avante Black! Het viertal uit Londen bracht deze week zijn eerste muziekvideo uit, voor single Imaginary Love. Avante Black speelt met shoegaze, pop en indie en weet op die manier een dromerige rocksong te creëren, die wordt opgeluisterd door de fraaie, zweverige vocalen van frontdame Ottillia. Eerder dit jaar verscheen al een rauwe demoversie van het nummer op Soundcloud.

Démira – Trophy

Deze week reikten we onze prijs voor beste Nederlandse album van het jaar 2015 uit aan Glitter Lizard van Afterpartees. Volgend jaar dingt Démira Jansen – zeg maar Démira – misschien wel mee om die trofee. Deze week bracht de singer-songwriter haar nieuwe single Trophy uit, de opvolger van Dragons, dat eerder dit jaar verscheen. Trophy is een fijnzinnig folkliedje waarop Démira eerder Noors dan Nederlands klinkt. Démira bewijst, als oud deelnemer aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland, nog altijd dat talentenjachten wél waardevolle artiesten voort kunnen brengen.

Hudson Taylor – Bridge Over Troubled Water

Écht nieuw is deze track van het Ierse tweetal Hudson Taylor, om twee redenen, niet. Ten eerste is Bridge Over Troubled Water geen origineel Hudson Taylor-nummer, maar een cover van een track van een ander duo, Simon & Garfunkel, uit 1970. Ten tweede namen de broers Alfie en Harry Hudson-Taylor de cover al een paar jaar geleden op. Het nummer werd echter deze week pas uitgebracht en heeft daarmee een plaatsje in deze rubriek verdiend. Ook de schoonheid van de nieuwe versie draagt daar natuurlijk aan bij!

Tom Rosenthal – The Pleasant Trees (Volume 2)

De afgelopen weken bracht de Londense singer-songwriter Tom Rosenthal met 123Hope en Middle of my Mind al fraaie singles uit. Deze week bleek dat het niet ging om losse tracks, maar om onderdelen van een groter geheel. Rosenthal kwam namelijk op Eerste Kerstdag met een gloednieuwe EP, The Pleasant Trees (Volume 2), dat volstaat met intieme folkliedjes die naadloos op het seizoen aansluiten. De EP is de opvolger van het meest recente album van de Brit, Bolu, dat ook in 2015 verscheen.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....