MENU
Muzify Round-Up: Week 48 van 2015
29 november 2015
1360 WOORDEN 3 MINUTEN

Zelfs bij Muzify verdrinken we soms bijna in de tsunami aan nieuwe muziek die week na week over de wereld wordt uitgestort. Omdat we weten dat muziek (helaas) niet altijd op de eerste plaats kan komen, helpen we je aan het eind van iedere week een handje. In de Muzify Round-Up stellen we voor aan de beste nieuwe singles van de afgelopen week. Als dat van jou mag, tenminste! Week 48 van 2015 bracht ons onder meer nieuwe muziek van DIIV, M.I.A., traumahelikopter en Adam & The Relevants.

Adam & The Relevants – P.T.C.C.

In 2013 bombardeerde het Nederlandse Adam & The Relevants zich met de aanstekelijke EP VI plotseling tot een van de grootste talenten van het land. Daarna werd het echter doodstil rondom de half-Ierse frontman Adam Quann en de zijnen. Nu is het kwartet eindelijk terug van weggeweest. In maart 2016 komt het langverwachte debuut van Adam & The Relevants uit. Deze week brachten de heren, die geïnspireerd zijn door onder meer Oasis, Weezer en FIDLAR, leadsingle P.T.C.C. uit. Ook werd bekend dat in de weken na de release een gezamenlijke tour met Indian Askin op het programma staat.

 

traumahelikopter – Look the Other Way

Adam & The Relevants was niet de enige Nederlandse band die deze week van zich liet horen. Ook traumahelikopter, een trio dat in het verleden gruizige garage-hits scoorde met onder meer Kids, Alone en Down In The City, kwam met nieuwe muziek! De Groningers brachten namelijk de sterke nieuwe single Look the Other Way uit. Het nieuwe album van de heren ligt klaar en moet ook in maart uitkomen. Rond die tijd is de band overigens te vinden in de Verenigde Staten, waar traumahelikopter voor de derde keer te gast is op het prestigieuze showcase-festival SXSW.

Get Inuit –  Pro Procrastinator 

Als we onze patriottische bril afzetten, zien we echter dat ook buiten de Nederlandse landsgrenzen deze week hele fijne indie werd uitgebracht. Bijvoorbeeld in de Britse regio Kent, door het aanstormende viertal Get Inuit. De band bracht eerder dit jaar al drie toffe singles en twee EP’s uit en gaf deze week Pro Procastinator, ook te vinden op recente EP Luge Lessons, als single uit. De track is – net als alle andere Get Inuit-nummers eigenlijk, ongelofelijk catchy en dansbaar. Staat Get Inuit al in de notitieboekjes van de programmeurs van festivals als Best Kept Secret? Het zou niet meer dan terecht zijn.

DIIV – Mire (Grant’s Song)

Een band die al wat langer meedraait werkt ondertussen onverstoorbaar door richting de release van album twee. We hebben het over het Amerikaanse kwartet DIIV, dat in 2012 imponeerde met het memorabele debuutalbum Oshin. Drugsproblemen brachten de band tot het randje van de spreekwoordelijke afgrond, maar nu is DIIV terug! Mire (Grant’s Song) is alweer de derde single van het nieuwe album Is the Is Are, dat uitkomt op 5 februari 2016. De nieuwe nummers zijn overigens nog altijd een mengelmoes van dromerige shoegaze en rauwe, Nirvana-achtige emotie.

Chet Faker & Marcus Marr – Birthday Card

Recent verrastte ‘Aussie’ Nicholas James Murphy, beter bekend als Chet Faker, de muziekwereld plotseling met nieuwe muziek, het resultaat van een samenwerking met Londenaar Marcus Marr. Helemaal onverwacht kwam het nieuwe project van Murphy natuurlijk niet: in het verleden werkte hij als Chet Faker al samen met bijvoorbeeld Banks en Flume. Na The Trouble With Us kwam het nieuwe koppeltje deze week met tweede single Birthday Card. Het meest opmerkelijke aan de nieuwe muziek? Dat de nieuwe singles zo mogelijk nog dansbaarder zijn dan Chet Faker’s eigen materiaal. Volgende week komt overigens de rest van de EP Work van Marr & Faker uit.

HØUND – Down By The River

We zeggen niet dat je Adam & The Relevants en traumahelikopter meteen weer moet vergeten, maar zorg wél dat je een beetje aandacht over houdt voor een gloednieuw Amsterdams collectief; HØUND bewijst met eerste officiële single Down By The River namelijk dat demo Circus geen toevalstreffer was. Het zestal uit de hoofdstad produceert eens te meer een imponerende mix van genres (rock, psychedelica, grunge, shoegaze), maar weet ook al een eigen stijl te ontwikkelen. De oplettende luisteraar hoort vleugjes The Dead Weather, Queens of the Stone Age, Wolf Alice en bovendien een flinke dosis talent. De band belooft dat er in 2016 een tour komt die pas ophoudt als er niemand meer komt kijken. Wij bellen het Guiness Book of Records alvast…

Coldplay – Everglow

Bij Muzify stellen we je maar wat graag voor aan de nieuwste namen binnen de muziekindustrie. Toch weten ook de grote namen ons af en toe nog te verleiden. Coldplay is er zo een. De Britse hitmachine keerde dit jaar plotseling terug met mysterieuze posters, die de release van het zevende (en misschien laatste?) studio-album A Head Full Of Dreams aankondigden. Leadsingle Adventure Of A Lifetime is een dansbare instant hit die volgt in de lijn van het kleurrijke album Mylo Xyloto uit 2011. Nieuwe single Everglow is echter een gevoelige ballade die op een moderne manier terug lijkt te grijpen op de roots van het kwartet, dat deze week ook een uitgebreide tour aankondigde (waaronder twee shows in de Amsterdam ArenA). De tekst voor het nummer werden geschreven door actrice Gwyneth Paltrow, de voormalige echtgenote van frontman Chris Martin. A Head Full Of Dreams komt op 4 december 2015 uit.

M.I.A. – Borders

Sri Lankese rapper/muzikant/filmmaakster M.I.A. bracht vorige week haar nieuwe single Borders uit, waar nu ook een nieuwe video bij verschenen is. In de video die ze zelf geregisseerd heeft is te zien hoe ze met een aantal vluchtelingen over hekken klimt en op een boot vol mensen zit. Ook draagt ze een t-shirt van Parijse voetbalclub Paris Saint German waarop ‘Fly Emirates’ (de sponsor) vervangen is door ‘Fly Pirates’. Video van het jaar? Volgens een pers-release zal Borders verschijnen op M.I.A.’s nieuwe album, Matahdatah.
M.I.A. – Apple Music

The Arcs – The Arcs vs. the Inventors Vol. 1. 

Het nieuwe project van Black Keys zanger/gitarist Dan Auerbach, The Arcs, bracht dit jaar al een heerlijk blues/soul/rock album Yours, Dreamily, uit, en laat het daar niet bij zitten. Via het productiewerk dat Auerbach afgelopen jaren deed – naast topalbums uitbrengen met zijn band, kwam hij in contact met muzikanten als de legende Dr. John. Om het Black Friday event van Record Store Day te vieren, bracht The Arcs afgelopen vrijdag een EP (op 10″ vinyl) uit met samenwerkingen: The Arcs vs. the Inventors Vol. 1. 

Deze exclusieve release ziet samenwerkingen van The Arcs met David Hidalgo en Dr. John, en zoals de naam al suggereert zullen er meer van deze samenwerkingen volgen! Op 11 december volgt een digitale release, maar als je niet kunt wachten, loop dan je lokale platenwinkel eens binnen voor platen van dit tussentijdse RSD-event, of luister hieronder één van de samenwerkingen die op deze EP staan.

MONEY – I’ll be the night

Na een prachtig, doch niet echt bekend eerste album zal deze band uit Manchester (waar mede-artrockers Everything Everything vandaan komen) eind januari terugkeren, met tweede plaat Suicide Songs. Voor het vorige album, The Shadow Of Heaven heeft de band als openingsact opgetreden voor alt-J, en een video gemaakt met dansers van het Engels National Ballet.

De melancholische akoestische tweede single volgt op eerste single You Look Like A Sad Painting On Both Sides Of the Sky. Frontman Jamie Lee vertelt in een pers-statement over de albumtitel: “It seemed to make sense for the period, since I was dabbling with an unworldly attitude toward life, though that’s changed now… But we don’t want it to come across just in a negative way. We don’t want to glorify mental illness either.” Met zo’n emotionele, bijzondere twee singles kunnen wij niet anders zeggen dan uit te kijken naar het album, dat 29 januari verschijnt.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....