MENU
Muzify Round-Up: Week 19 van 2016
16 mei 2016
1205 WOORDEN 3 MINUTEN

Zelfs bij Muzify verdrinken we soms bijna in de tsunami aan nieuwe muziek die week na week over de wereld wordt uitgestort. Omdat we weten dat muziek (helaas) niet altijd op de eerste plaats kan komen, helpen we je aan het eind van iedere week een handje. In de Muzify Round-Up stellen we je voor aan de beste nieuwe singles van de afgelopen week. Als dat van jou mag, tenminste! Week 19 van 2016 bracht ons nieuwe muziek van onder meer The Stone Roses, Metronomy, Jamie N Commons en Steve Gunn.

Metronomy – Old Skool

Hun eerste muziek kwam uit in 2008, hun tweede album komt uit in 2016, maar hij draagt een naam die verwijst naar den beginne: op 1 juli komt het Britse Metronomy met Summer ’08. Goed nieuws voor zij die niet zo lang meer kunnen wachten op de zonnigste muziek uit het regenachtigste land ter wereld: single Old Skool is nu al uit! Het nummer is net als het materiaal van voorgaande plaat Love Letters (2014) gebouwd op flexibele fundamenten van disco en funk en doet daarmee zijn naam eer aan. Heel old school ook inderdaad, die k in plaats van ch.

Steve Gunn – Ancient Jules

Steve Gunn is een voormalig bandlid van Kurt Vile & The Violators (longread). Dat de twee muzikale vrienden zijn en samen speelden is goed te horen in stijl. Net als Vile (vooral diens laatste plaat, lees ook de recensie daarvan), maakt Steve Gunn heerlijke laid-back classic rock met fijne gitaren. Beïnvloed is hij ook door gitaristen/singer-songwriters als Michael Chapman, die zelfs Gunn’s redder in nood blijkt te zijn in de nieuwe video (als je goed kijkt, komt ook Kurt Vile héel even in beeld als Chapman een plaat laat zien aan Gunn…). Ancient Jules is de tweede single van het nieuwe album Eyes on the Lines (3 juni), de zoveelste in een mooi oeuvre dat Steve Gunn al zo’n decennium lang opbouwt. De nieuwe nummers zijn echter misschien wel zijn beste tot nu toe, zo goed in het gehoor liggen ze. De single heeft een leuke video waarin je de twee bovengenoemde muzikanten samen naar muziek ziet luisteren en chillen. Op spotify vind je nog twee fijne b-sides bij de single! Steve Gunn speelt komende vrijdag in Tolhuistuin.

St. Tropez – I Wanna Live in St. Tropez

I Wanna Live in St. Tropez? Dat willen we allemaal wel! Omdat het meestal niet tot de mogelijkheden behoort, moeten we ons gelukkig prijzen met de nieuwe single van St. Tropez. De Amsterdamse band volgden deze week hun eerdere tracks als Order en Son of God op met hun meest zomerse nummer tot nu toe. Toepasselijk, want dat zonnetje schijnt de afgelopen periode ook weer naar hartenlust in de wereld van de rockers, die zich van ietwat grijze muizen Go Back To The Zoo ontpopten tot ruige rockratten die ook aan de andere kant van de Noordzee met open armen ontvangen zijn.

The Stone Roses – All For One

We wisten al even dat de geheimzinnige citroenposters die in en om Manchester opdoken wezen op de reünie van de plaatselijke rockroutiniers The Stone Roses, maar nieuwe muziek was er nog niet. Tot nu toe dan, want de rozen bloeien weer! Voor een frisse, zure bite ben je bij leadsingle All For One echter aan het verkeerde adres. Het nummer leunt namelijk, zoals de hele band eigenlijk, op nostalgische ninetiesrock. Niet dat dat erg is trouwens, we worden maar wat graag herinnerd aan die goeie ouwe tijd!

Warhaus – The Good Lie

Terwijl Balthazar vrolijk verder tourt (onder meer langs Pinkpop 2016), hebben liefst drie leden van de Belgische succesformatie een soloproject opgericht. Semi-frontman Maarten Devoldere is de eerste die met nieuwe muziek naar buiten komt. The Good Life? Nee, zo optimistisch is hij – onder de naam Warhaus – niet: zijn eerste single heet The Good Lie. Het nummer is de eerste track van Devoldere’s solodebuut We fucked a flame into being, dat in september uitkomt. Met Warhaus staat Devoldere dit jaar onder meer op Pukkelpop.

Shock Machine – Open Up The Sky

Balthazar houdt zich voorlopig staande, maar het Britse Klaxons ging wél teloor aan de nieuwe ambities van zijn leden. De een zijn dood is de ander zijn brood, zo horen we nu met Open Up The Sky, de eerste solosingle van Klaxons’ James Righton. Open Up The Sky is niet alleen een eerste single, maar ook de titeltrack van de eerste EP van Shock Machine die inmiddels uit is! Daarnaast had het nummer overigens niet misstaan als bonus track op Tame Impala’s Currents

Chvrches – Warning Call

Bands die een soundtrack maken voor een film, dat kennen we wel. Maar bands die een soundtrack maken voor een videogame, dat komt minder vaak voor! Toch is het precies wat het Schotse drietal Chvrches heeft gedaan. De formatie rondom zangeres Lauren Mayberry zette zijn artistieke vaardigheden in voor Mirror’s Edge Catalyst. Het resultaat is Warning Call, het eerste nieuwe Chvrches-nummer sinds de release van tweede plaat Every Open Eye vorig jaar.

Big Thief – Paul

Big Thief is één van de best new bands waar Muzify het meest naar uitkijkt dit jaar, en maakten dan ook één van de best new songs van dit jaar, so far. Die single, die net als de aankomende debuutplaat Masterpiece (Saddle Creek, 27 mei) getiteld is, was geen one-off. Met de singles die volgden lieten ze namelijk horen een erg bijzonder eigen geluid te creëren, vooral dankzij de combinatie van de stem van frontvrouw Adrianne Lenker en de fuzzy classic-klinkende gitaren. Ook dit wat rustigere, integere nummer laat horen dat Big Thief veel talent heeft. Hopelijk kunnen we ze dit jaar nog live gaan zien in Nederland, maar voorlopig is het uitkijken geblazen naar die plaat.

Jamie N Commons – Let’s Do It Till We Get It Right

Er zit altijd wat tijd tussen de keren dat Jamie N Commons ten tonele verschijnt, maar elke keer maakt hij het wachten waard. Na oa. een fenomenaal optreden vier jaar terug in Bitterzoet, Amsterdam, verkreeg Commons wat liefhebbers voor zijn The Baron EP. Prachtige gospel en soul liedjes met een stem waar je u tegen zegt, onder andere omdat je zou denken dat die afkomstig is van iemand van twee generaties ouder. Tweede EP Rumble and Sway ging meer de soul kant op, maar was even prachtig. Behalve wat nummers voor series The Walking Dead en Game of Thrones en zelfs één voor het WK in 2014, hoorden we afgelopen jaren niet heel veel van Jamie. Gelukkig is hij daarom nu terug, en niet alleen met nieuwe single Let’s Do It Till We Get It Right -die veel sneller is dan het werk dat we van hem gewend zijn- maar komende vrijdag ook met de self-titled derde EP, waar dit nummer op staat.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....