MENU
Interview: Weval: “Het is fijn om op elkaar te vertrouwen”
30 januari 2016
690 WOORDEN 1 MINUUT

Nederland staat bekend om zijn EDM-giganten: Martin Garrix, Afrojack, Nicky Romero, Hardwell, Tiësto en ga zo liever maar niet te lang door. Toch: op de alternatieve dansvloer doet ons kleine, koude kikkerlandje het echter steeds beter. De pionier (of liever, de pioniers) op dat gebied zijn Harm Coolen en Merijn Scholte Albers. Onder de naam Weval maken ze diepe, dreunende en bovenal dansbare elektronica die tegen techno aanschuurt. Het tweetal tekende niet voor niets bij het Duitse label Kompakt FM. Het Amsterdamse duo stond sindsdien al op festivals als Best Kept Secret en Catch in 2015 en Eurosonic Noorderslag in 2016. Muzify sprak het tweetal, dat op zaterdag 6 februari op Grasnapolsky speelt, over hun samenwerking met elkaar, hun gedroomde partners en het creatieve proces achter Weval.

Weval, je spreekt het uit als ‘we fall’ maar schrijft het anders. Hoe zijn jullie op deze naam gekomen? 
Merijn Scholte Albers: “We hebben zolang gezocht naar een naam, we hadden echt van alles bedacht. Heel veel namen die wij vet vonden waren al bezet. Toen kwam opeens een vriend met de naam ‘waterval’, ik vond het niet een hele coole naam, maar ergens had het wel iets vets.

Toen hebben wij er gewoon wat letters tussenuit gehaald en zo ontstond een geheel nieuw woord: ‘Weval’. Lekker uitspreekbaar en makkelijk vindbaar.”

Jullie vormen met z’n tweeën het duo Weval. Kunnen jullie wat vertellen over de samenwerking?
Harm Coolen: “Het samenwerken gaat vrij organisch eigenlijk, we werken vaak samen maar soms ook apart. Maar als wij samenwerken in een ruimte, dan heeft Merijn wel altijd de muis in handen.”

En hoe gaat het samenwerken precies, jullie komen bij elkaar en dan? 
Merijn: “Dan komt het of dan komt het niet. Soms kan een hele track veranderen als je na het eten terugkomt en je knalt er nog een paar akkoorden in. Het fijne is dan dat de ander roept: “Het is vet.” Dan weet je dat je ermee door moet gaan.

Als je in je eentje werkt ben je daar best wel onzeker over. Het is fijn om op elkaar te vertrouwen. Je hebt altijd iemand naast je zitten die het keurt, dat vind ik heel fijn. Daardoor word je veel harder getest of iets vet is of niet. Je gaat veel harder je best doen, omdat je wil dat de ander het vet vindt.”

Harm: “Het varieert heel erg per track. Soms is het ideetje door een van ons tweeën losgemaakt. Bijvoorbeeld bij Gimme Some, daar begonnen we samen aan en er ging iets mis waardoor het iets gaafs werd. Daar hadden we binnen tien minuten een basisidee van.

Het basisidee was heel vet, maar het vervolg wisten wij niet. Merijn had toen weer een paar dingen toegevoegd en vervolgens ik weer. Zo ging het een beetje heen en weer. Eigenlijk bedachten we apart losse hoofdstukjes die we bij elkaar voegden.”

Hoe begint jullie creatieve proces? Veel muzikanten baseren hun muziek op gebeurtenissen die zij meegemaakt hebben, hoe doen jullie dit? 
Merijn: “We hebben het wel eens geprobeerd maar het werd zo dramatisch en een beetje cliché. Het is veel leuker om muziek te maken als je je goed voelt.”

Hebben jullie nog mensen waarmee jullie graag zouden samenwerken? 
Merijn: “Tame Impala! Ik vind dat Kevin Parker op dit moment de vetste stem heeft en ook een meesterlijke productietechniek. Ik ben daar wel echt groot fan van!”

Jullie zijn in Frankrijk erg populair, onder meer doordat één van jullie tracks in een reclamespot werd gebruikt. Hoe verlopen de veroveringstochten van Weval in het buitenland verder?
Harm: “We gaan best wel met regelmaat naar het buitenland. Alleen een echte tour is nog niet gepland. We zitten er wel aan te denken om naar Amerika te gaan aan het einde van de zomer. Hoe dat eruit gaat zien weten we ook nog niet, het zal dan wel iets meer een tourtje zijn. Ik weet niet of dat er allemaal van gaat komen, maar dat is het idee.”

Weval speelt op zaterdag 6 februari op festival Grasnapolsky. Het duo speelt van 21:30 tot 22:30 op podium de Lange Golf.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....