MENU
Interview: The Academic: “We zijn nog bezig met opgroeien”
11 januari 2016
943 WOORDEN 2 MINUTEN

In het Ierse dorpje Mullingar (vlakbij Dublin, ook thuis aan One Direction’s Niall Horan) maakten schoolvrienden Craig, Dean en broers Matt en Stephen al jaren muziek, onder verschillende namen, tot het viertal in 2013 The Academic stichtte. Daarna ging het snel. Eerste single Different ontpopte zich tot een bescheiden hit en ook op recente EP Loose Friends (2015) grossiert The Academic in grootse refreinen die een mengelmoes van rock en pop zijn. In maart speelt de band zijn grootste headlineshow tot nu toe én vertrekt de band naar Texas voor SXSW, maar voor die tijd kan je de heren nog zien op Eurosonic!


De zalen waarin jullie spelen worden groter en groter. Vorig jaar speelden jullie voor het eerst live op televisie. Zorgt dat voor extra zenuwen?
“Er hangt altijd een soort nerveuze energie voor een show, of het nou een liveshow op televisie betreft of niet. Als we het eerste akkoord spelen of als de drums invallen, is dat allemaal weg. Dat is het beste gevoel in de hele wereld!”

Jullie zijn allemaal nog jonge gasten. Hoe is het de afgelopen tijd geweest om opgroeien te combineren met een muzikale carrière?
“Het valt eigenlijk wel mee tot nu toe. Er waren wat eindexamens waar we omheen moesten plannen, maar we hebben nu besloten om te stoppen met onze opleidingen aan de universiteit om ons volledig op onze muziek te kunnen richten.”

0009 - The Academic (1)

Jullie spelen al een tijdje als vrienden samen, onder verschillende namen. Twee van jullie zijn zelfs broers. Heeft de band jullie onderlinge relatie veranderd?
“We weten eigenlijk niet beter dan dat we met elkaar in een band zitten. We zijn vrienden sinds we kleine kinderen waren, dus we kennen elkaars goede én slechte kanten. We weten dat de kritiek die we in de band op elkaar leveren geen persoonlijke kritiek is. We willen de band tot een succes maken, dus is het belangrijk om elkaar te vertellen wat we denken. Tot nu toe gaat dat goed.”

Jullie spelen al tien jaar samen, maar veel mensen noemen jullie ‘een nieuwe band’. Vinden jullie dat vervelend?
“Nee, helemaal niet! We voelen onszelf ook nog steeds een nieuwe band. We hebben pas een EP en een eerste single, Different uitgerbacht, vorig jaar. Als we tien jaar als een echte band zouden hebben doorgebracht, zou Stephen (Murtagh, bassist, red.) pas negen jaar geweest zijn toen we begonnen, haha. We zijn eigenlijk pas een paar jaar serieus bezig onder de naam The Academic.”

Wat heeft The Academic op muzikaal gebied beïnvloed?
“De verschillende bandleden hebben een hele gevarieerde muzikale smaak. We hebben bands als The Strokes, U2 en The Beatles als gemeenschappelijke interesses, dus zij hebben een grote invloed op ons gehad denk ik. We vinden het prima als mensen ons vergelijken met andere bands, dat levert geen extra druk op.”

En op thematisch gebied? Waar gaan jullie teksten bijvoorbeeld over?
“We zijn jong, nog bezig met opgroeien. Onze muziek gaat over hele normale dingen die vier jonge gasten in hun dagelijks leven overkomt. Nostalgie, paranoia, liefde, verlies, hoop… Daarnaast heeft het boek Catcher In The Rye van J.D. Salinger een belangrijke rol gespeeld in de vorming van ons creatieve proces en materiaal.”

Sometimes, een van de nummers op jullie recente EP Loose Friends, lijkt te gaan over de worsteling tussen betrokkenheid bij een relatie en een verlangen naar vrijheid. Een ander nummer, Thought I Told You, lijkt over hetzelfde onderwerp te gaan. Hoe gaan jullie om met de veranderingen tussen jullie oude en nieuwe levensstijl?
“Het leven on the road is geweldig, maar het duurt niet lang voor je mensen begint te missen. Gelukkig begrijpen al onze vrienden en familieleden dat touren een groot onderdeel is van onze band. We proberen in contact te blijven met iedereen zoveel als mogelijk is.”

Jullie eerste single Different was een bescheiden hit. Waren jullie verrast door het plotselinge succes?
“We waren inderdaad een beetje geschokt door de snelheid waarmee alles zich ontwikkelde. Het zet een soort criterium dat al onze andere nummers minstens even sterk moeten zijn.”

In het verleden hebben jullie steun gekregen van One Direction-lid Niall Horan, die net als jullie uit Mullingar, een stadje bij Dublin, komt. Wat is jullie favoriete One Direction-track?
“Haha, ik denk dat we allemaal een ander nummer van ze zouden kiezen.”

Is het jullie ambitie om een dergelijk sterrendom als One Direction te bereiken of preferen jullie wat onder de radar te blijven?
“Ze hebben een geweldige hoeveelheid successen geboekt. Ik denk dat het belangrijk is om rekening te blijven houden met je persoonlijke privacy. Waarschijnlijk kunnen we pas een volledig antwoord op deze vraag geven als we dat niveau in onze carrière ooit bereiken.”

Jullie zijn gepassioneerde spelers van de videogame FIFA. Zijn jullie net zo competitief en ambitieus als het op jullie muzikale carrière aankomt?
“Waarschijnlijk niet, haha. We nemen FIFA héél serieus!”

0027 - The Academic

Wat kunnen we in de nabije toekomst van jullie verwachten?
“We spelen binnenkort onze grootste headlineshow tot nu toe in Dublin. Dat is in maart. Daarnaast vinden we het geweldig om onze eerste show in Nederland te spelen op Eurosonic. In maart gaan we ook naar Texas om op SXSW te spelen. We hebben een vrij hectisch schema de komende zes maanden!”

Wat hopen jullie bereikt te hebben aan het einde van 2016?
“We willen zoveel mogelijk spelen op zoveel mogelijk verschillende plekken. Aan het einde van het jaar hopen we bezig te zijn met ons debuutalbum. Misschien is het dan zelfs al wel af!”

The Academic speelt op donderdag 14 januari van 22:50 tot 23:35 in het Groningse Vrijdag als onderdeel van Eurosonic Noorderslag.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....