MENU
Interview: Søren Juul: “Ik voelde me bevrijd”
17 mei 2016
794 WOORDEN 2 MINUTEN

In 2012 bracht Søren Juul onder de naam Indians zijn debuutalbum Somewhere Else uit. De Deen werd getekend door 4AD, wat hem al snel vergelijkingen met kersverse labelgenoten als Bon Iver opleverde. Hij scoorde een hit met Magic Kids, speelde op Best Kept Secret en maakte een nummer voor de soundtrack van The Fault in Our Stars. Toen verdween hij. Nu is Søren Juul terug, gewoon als Søren Juul. Deze zomer komt zijn tweede eerste album uit.

De grote vraag is duidelijk. Na vier jaar en één album onder de naam Indians, ben je begonnen muziek uit te brengen onder je eigen naam. Wat zette je daartoe aan?
“Ik had altijd al het idee dat ik ooit muziek zou uitbrengen onder mijn eigen naam. Ik twijfelde, omdat dat precies is wat mensen altijd doen: ze verlaten de band en beginnen een solocarrière. En misschien is dat ook wel wat ik uiteindelijk gedaan heb… Ik verliet mijn band en ging iets op mezelf doen. Dit is pas mijn tweede plaat, dus waarom zou ik mijn naam niet meer mogen veranderen? Ik had er misschien mee kunnen wachten, maar ik ben er klaar voor en het voelt natuurlijk voor me.”

56fa70be616a5Als Indians speelde je op grote festivals en in grote zalen, tegenover een groep toegewijde fans. Het lukte je zelfs om een track te mogen maken voor de soundtrack van The Fault in our Stars. Was het moeilijk om die carrière achter je te laten?
“Het voelt niet alsof ik iets heb achtergelaten. De manier waarop ik muziek maak is niet veranderd. Het voelt alsof Indians-plaat Somewhere Else en mijn nieuwe album heel sterk verbonden zijn, als broerse en zussen. Somewhere Else ging over het verleden, This Moment gaat over het heden: het is allemaal deel van een groter concept. Wat ik probeer te zeggen: als je Indians leuk vond, zul je Søren Juul ook leuk vinden.”

Zorgt het gebruik van je eigen naam ervoor dat je je meer persoonlijk verbonden met of verantwoordelijk voor je muziek voelt?
“Het is altijd eng om nieuwe muziek uit te brengen, omdat ik me inderdaad heel persoonlijk verbonden voel met mijn muziek. Wat dat betreft was het pseudoniem van Indians een soort vangnet voor me. Als je een creatief product maakt heb je altijd te maken met gevoelens. De nummers zijn geschreven op basis van persoonlijke ervaringen, maar ik denk dat ze ook basisemoties bevatten waarin iedereen menselijke instincten van alledag zou kunnen herkennen. Toen ik in 2012 begon wist ik niet zeker wat ik moest verwachten van touren en muziek uitbrengen, maar ik heb geleerd dat kunst een universele taal is.”

Zijn de nummers die je nu uitbrengt ook een directe reactie op je tijd als Indians?
“Alle nummers op het album zijn geschreven tussen 2012 en 2015. Het zijn nummers die ik on the road schreef over the road.”

De doorbraak van Indians werd grotendeels geforceerd door het succes van je single Magic Kids. Voelde het alsof die hit je muzikale veelzijdigheid overschaduwde?
“Helemaal niet. Ik ben gek op Magic Kids en vind het nog steeds heel leuk om het nummer live te spelen. Ik ben echt een albumartiest. Ik houd ervan om op basis van een project te werken. Voor mij is Magic Kids onderdeel van een family met negen andere nummers. Somewhere Else is een happy family waarin ieder kind de aandacht krijgt die het verdient.”

sorenjuulpress

In 2015 verhuisde je vanuit de Deense hoofdstad Kopenhagen naar het kleine kustplaatsje Svendborg. Heeft dat invloed gehad op de ontwikkeling van dit nieuwe begin en je nieuwe muziek?
“Tussen 2012 en juni 2015 heb ik vooral gereisd. Ik verbleef in hotelkamers of bij vrienden over de gehele wereld. Mijn verhuizing was precies wat ik nodig had om weer met beide benen op de grond te komen. Ik weet nog goed dat ik mijn voordeur in Svendborg voor de eerste keer opendeed op een zomermorgen. Met één stap stond ik midden in de natuur, bessen te plukken uit mijn eigen tuin! Ik voelde me bevrijd.”

Wat zijn de meest hoorbare verschillen tussen Indians en Søren Juul?
“Ik denk dat die verschillen vooral te maken hebben met het natuurlijke proces van het project. Je leert ervan en brengt het stapje voor stapje verder. Ik had deze keer meer mogelijkheden om te werken met professionals: muzikanten, engineers, producers. Het is geweldig om te werken met verschillende mensen en uitrustingen. Het stelde me ertoe in staat de muziek precies zo te krijgen als ik het me voorgesteld had.”

Søren Juul staat op vrijdag 20 mei 2016 op Nordic Delight Danish Night in EKKO, Utrecht. Ook Hess Is More en Lowly staan op het programma. Zijn nieuwe album This Moment komt op 17 juni uit via 4AD.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....