MENU
Interview: Otherkin: “We willen het muzieklandschap veranderen”
13 januari 2016
1465 WOORDEN 4 MINUTEN

U2, The Cranberries, Kodaline en… Otherkin! Het piepjonge viertal uit de Ierse hoofdstad Dublin debuteerde vorig jaar met de fraaie single Ay Ay en EP The 201. De aanstekelijke en energieke combinatie van punk en indie leverde de heren vergelijkingen met Arctic Monkeys, Ramones en The Libertines op, net als een show op Reading & Leeds Festival. In de eerste maand van 2016 zet Otherkin zijn zegetocht voort met shows op Eurosonic, London Calling en The Great Escape. Muzify sprak in aanloop naar het festival met drummer Rob Summons.


Jullie zijn – sorry dat ik het zeg – allemaal nog piepjong. Hoe is het om je jeugd en je opleiding te combineren met een carrière in een opkomende band?
“Toen we begonnen studeerden we allemaal nog aan de universiteit. David (Anthony, bassist, red.) en Luke (Reilly, zanger/gitarist, red.) hebben een bachelordiploma in Geneeskunde, ik studeerde Design en Conor (Wynne, gitarist, red.) heeft een masterdiploma in Digitale Marketing en Media. Op een bepaald moment begon de band zoveel tijd in beslag te nemen dat we zijn gestopt. Muziek is op dit moment full time onze baan! De combinatie tussen onze opleiding en onze muziek was altijd een worsteling. Vaak konden we minder vaak aan onze muziek werken dan we wilden, vanwege andere verplichtingen. We hebben nu besloten om ons volledig te richten op de band en weten dat we daarmee de juiste keuze gemaakt hebben. We zijn nog maar net aan onze carrière begonnen, maar tot nu toe vinden we het fantastisch. Het is een opwindende tijd!”

Jullie komen allemaal uit de omgeving van Dublin, maar de band ontstond in Toronto. Wat is het verhaal achter de stichting van Otherkin?
“De drie andere gasten verbleven in de zomer in Toronto en besloten toen ze daar waren om samen een band te vormen. Conor en David hadden al samen in een band gezeten sinds ze klein waren, maar die band was uit elkaar gegaan, dus ze stonden te trappelen om opnieuw te beginnen. Ze haalden Luke als zanger bij de groep. Ik kende de jongens al een beetje van eerdere gigs en was ook net uit een band gestapt. Toen we allemaal terug in Dublin waren stonden de hemellichamen gunstig en begonnen we samen te spelen.”

Jullie spelen nu ook zo nu en dan buiten de grenzen van Ierland. Hoe is dat?
“De tour is geweldig! Het feit dat je avond aan avond in een nieuwe stad voor een nieuw publiek speelt dwingt je om volwassen te worden als muzikant. We moeten het publiek elke avond opnieuw overtuigen, dat is eigenlijk twee keer zo leuk.”

Otherkin-Photoshoot-Clontarf-28.01.15-69

Otherkin zijn mensen die zich deels of volledig onmenselijk voelen. Bestaat er een link tussen die definitie van het woord en de naam van de band?
“We vonden het woord ooit in een artikel en vonden het een geweldige naam. We hadden alleen ons huiswerk niet gedaan wat de afkomst van het woord betreft, haha. In het begin – en nog steeds eigenlijk – kregen we een vracht aan e-mails van leden van de Otherkin-community die ons vragen stelden over de band. Jammer genoeg zijn we maar vier hele normale menselijke jongens!”

Jullie zijn vergeleken met enorme bands, waaronder The Libertines en Arctic Monkeys. Is het een zegen om met zulke bands vergeleken te worden of leveren dergelijke vergelijkingen voornamelijk extra druk op?
“We vinden beide bands te gek, dus het is een enorm compliment om met hen vergeleken te worden. Ik denk dat het natuurlijk is dat iemand je met anderen vergelijkt als hij je voor het eerst hoort; that’s just human nature. We proberen natuurlijk wel om de vergelijkingen te ontgroeien. Het zijn strelende vergelijkingen, maar we proberen vooral onszelf te zijn en niet te veel als een specifieke band te klinken. We worden beïnvloed door een grote groep bands. Oudere punkbands als The Clash en Ramones zijn bijvoorbeeld ook belangrijk voor ons.”

Jullie recente single Ay Ay heeft de afgelopen periode veel aandacht gekregen. Het nummer werd zelfs gebruikt in een reclame. Hoe hebben jullie het succes van het nummer ervaren?
“Het ging allemaal erg snel met Ay Ay. We hadden nooit verwacht dat het zo zou lopen. Het heeft een hoop deuren voor ons geopend en we zouden ons absoluut niet bevinden waar we nu zijn zonder dat nummer.”

Heeft de hit jullie bang gemaakt om gezien te worden als one hit wonder?
“We waren niet echt bang om zo beschouwd te worden, maar het succes van Ay Ay legde wel wat extra druk op onze volgende release.”

Het nummer lijkt kritiek te uiten op de hedendaagse muziekindustrie die bands dwingt om hun sound aan te passen aan de wensen van de radiostations. Was het gek voor jullie dat juist datzelfde nummer massaal werd opgepikt door diezelfde radiostations?
“Dat was inderdaad best ironisch. We hebben er absoluut geen probleem mee dat een nummer van ons op de radio komt, maar een enorm deel van de muziek op de radio lijkt gebouwd te zijn rondom dezelfde belabberde formule. We denken stiekem dat dat niet de muziek is die mensen daadwerkelijk willen horen. We hopen dat Ay Ay die boodschap op de radio weet te krijgen.”

De komende tijd zullen jullie naar waarschijnlijkheid veel spelen op showcases en andere festivals, waaronder op Eurosonic, samen met een lading andere jonge bands. Voelen jullie bij dat soort shows de druk om extra op te vallen?
“Het maakt voor ons eigenlijk geen verschil of we voor een groep muzikale zakenmensen of opgewondende tieners spelen. Het is altijd ons doel om een soort blijvende herinnering achter te laten in de gedachten van het publiek, dus van extra druk is niet echt sprake. Of we nou voor tienduizend of honderd mensen spelen: we geven alles!”

Jullie hebben veel van jullie werk gedaan in jullie eigen thuisstad Dublin. Is het vreemd om die veilige omgeving te moeten verlaten?
“Tot dit jaar hebben we alles gedaan in een huis dat The 201 heet. We woonden er, schreven er muziek, gaven er feestjes. Otherkin zou niet bestaan zonder die plek. Als eerbetoon aan de locatie hebben we onze recente EP The 201 genoemd. Dingen zijn veranderd nu. We touren veel door Groot-Brittannië en brengen veel tijd in het buitenland door. Ons leven is zo anders dan een jaar geleden, maar we vinden het fantastisch. Embrace the change!

Op wat voor manieren heeft Dublin verder een invloed gehad op jullie en jullie muziek?
“Dublin heeft een geweldige en gevarieerde muziekwereld. Dat heeft ons als band beïnvloed, maar ook de manier waarop we als muzikanten zijn opgegroeid. Ik speelde vroeger voornamelijk metal en punk, terwijl Conor en David vooral indie-pop. Je hoort het muzikale verleden van ons allemaal terug in Otherkin.”

10515102_474106419391785_6585497208089379174_o

Er lijkt een soort hype rond Otherkin aan het groeien te zijn. Levert dat jullie druk op wat betreft de release van jullie debuutalbum?
“We hebben geen haast om ons debuutalbum uit te brengen. We hebben als referentie altijd een paar grote debuutalbums in gedachten, albums die het muzikale landschap veranderd hebben. Wij willen een album uitbrengen dat op die manier de geschiedenis in gaat. Je hebt maar één kans om je eerste album uit te brengen, dus we brengen het niet uit tot we er zeker van zijn dat het perfect is. We zijn continu nieuwe muziek aan het schrijven, dus we brengen waarschijnlijk binnenkort een nieuwe single uit!”

Alle Otherkin-nummers tot nu toe zijn enorm catchy en energiek geweest. Lukt het jullie altijd om die energie op een natuurlijke wijze in een nummer te verwerken?
“We zullen er maar eerlijk over zijn: we vinden het gewoon leuk om feestmuziek te schrijven! We proberen snelle, aanstekelijke nummers waarop ons publiek kan dansen. We zijn eigenlijk in de eerste plaats een liveband, dus we proberen de live-energie zelfs in onze opnames door te laten klinken. Onze nummers komen voort uit onze eigen ervaringen. Het tourleven levert een hoop inspiratie op!”

Vorig jaar speelden jullie een show op Reading & Leeds Festival. Hoe was het om op zo’n groot festival te spelen in vergelijking met jullie kleinere shows?
“Dat was best wel gek! Het was onze eerste show buiten Ierland, dus het was geweldig om die show op zo’n prestigieus festival te spelen; een droom die uitkwam! Het spelen op zo’n enorm festival was een nieuwe ervaring voor ons. We hadden dus nog nooit in Engeland gespeeld, maar het publiek was geweldig! Op festivals hangt een heel andere sfeer dan in de clubs, maar juist die verschillen dragen bij aan het plezier, right?”

Wat hopen jullie aan het eind van 2016 bereikt te hebben?
“Werelddominatnie!”

Otherkin speelt op 14 januari van 20:00 – 20:45 een show in het Groningse Huize Maas als onderdeel van Eurosonic Noorderslag 2016. Op 11 maart speelt de band op London Calling in Paradiso.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....