MENU
Interview: Black Honey: “We gaan tegen alle verwachtingen in”
7 maart 2016
998 WOORDEN 2 MINUTEN

The Kooks, Royal Blood, Metronomy, Blood Red Shoes en Passenger. Op het eerste gezicht hebben ze niets met elkaar gemeen. De bands komen echter allemaal uit de Britse badplaats Brighton. Het volgende plaatselijke talent staat nu in de coulissen te trappelen op de Europese podia te betreden. Black Honey (voor fans van Lush en Wolf Alice) viel niet alleen op door zijn dynamische shoegaze (ergens tussen ziedend en zweverig), maar ook door zijn mysterieuze marketingstrategieën. De band stond al op The Great Escape 2015 en Eurosonic 2016 en speelt op 11 maart op London Calling. Muzify sprak frontvrouw Izzy Baxter over mysterie, haar vintage-collectie en de grote zaal van Paradiso.


Jullie zijn amper actief op sociale media en hebben geen website. Mensen kenden alleen jullie artwork en konden informatie krijgen door sms’jes te sturen naar een speciaal telefoonnummer. Dat is een vrij ongewone promotietechniek vandaag de dag. Wat was jullie gedachtengang?
“We wilden ingaan tegen alle verwachtingen. Waarom zouden we een website moeten hebben als we fans ook gewoon ons telefoonnummer konden geven?”

Als je nu iets zou kunnen veranderen aan de manier waarop jullie jezelf in het verleden gepresenteerd hebben, zou je dat dan doen?
“Ik denk niet dat we iets zouden veranderen aan de manier waarop we onze muziek uitgebracht hebben. Als ik ons in een tijdmachine zou kunnen stoppen en ons zou kunnen teleporteren naar een tijd waarin je muziek ontdekte door je platencollectie met je vrienden te delen, zou ik geen moment twijfelen.”

Vind je dat er een gebrek aan mysterie en doe-het-zelf-mentaliteit is in de hedendaagse muziekwereld?
“Ik vind het geweldig dat bands zo veel controle hebben over hun eigen uitstraling. Ik denk dat alle gekke technologische snufjes de doe-het-zelf-mentaliteit onder artiesten juist versterkt heeft. Het lot van de artiest ligt volledig in de handen van de artiest. Je kan zelf bepalen wat je wil laten zien en hoe je dat wil laten zien. Alles is mogelijk.”

Je hebt gezegd dat je het niet erg zou vinden om nog een tijdje onder de radar te blijven. Zou je er uiteindelijk wel klaar voor zijn om te groeien tot een band die aandacht krijgt van alles en iedereen?
“Ik ben te paranoïde om erover na te denken wat het voor me zou betekenen om een bekend persoon te worden. Ik denk dat ik gelukkig zal blijven zolang we op een normale muziek kunnen maken en kunnen samenwerken met de mensen met wie we samen willen werken.”

Jullie staan bekend als een band die een obsessie heeft met vintage-apparatuur. Hoe beïnvloedt dat jullie sound?
“We hebben niet genoeg geld om de collectie te hebben die we zouden willen, maar we redden ons voorlopig met tweedehandsjes en moderne heruitgaven. Vooral de pedalen hebben een hoorbare invloed op ons geluid. We hebben een geweldige verzameling: van handgemaakte stomp pedals tot een crappy digital chorus from the 80’s die we voor 10 pond kochten.”

Jullie instelling ten opzichte van het internet en jullie gear maakt jullie een vrij nostalgische band. Is er wel genoeg vraag naar zulke bands in de eenentwintigste eeuw?
“We maken simpelweg muziek waar wij zelf naar zouden willen luisteren. Ik denk en hoop dat er genoeg mensen zijn die die gedachtengang met ons delen.”

Jullie brachten in 2014 een EP uit en in 2015 een handjevol singles. Wat zijn jullie plannen op het gebied van een volgende release?
“In de lente komen we met een nieuwe release én heel veel andere verrassingen. We beginnen binnenkort als een malle te touren in steden over de hele wereld. Daarna wacht ons een druk festivalseizoen. We zijn regelmatig bezig met het album, maar we willen afwachten wat er dit jaar allemaal op ons pad komt, muzikaal gezien, voor we het uitbrengen.”

Jullie zijn pas recentelijk begonnen met liveshows, maar spelen en schrijven al veel langer samen. Wat waren in eerste instantie de inspiratiebronnen om een band te beginnen?
“Ik heb een soort instinctieve behoefte om mezelf uit te drukken. Ik teken ook heel veel, maar muziek voelt gewoon heel goed.”

Dr_Martens_TGE15_Thurs_Gobinder-Jhitta-88-of-132

De afgelopen jaren is een flinke groep bans uit Brighton doorgebroken. We denken aan The Kooks, Royal Blood, Metronomy, Blood Red Shoes en Passenger. Jullie zelf speelden een van jullie eerste shows als voorprogramma voor stadgenoten Demob Happy en speelden vorig jaar op de plaatselijke showcase The Great Escape. Hoe beïnvloedt de locatie de carrière van jullie en jullie collega’s?
“Op creatief gebied is het een geweldige plaats om een project van ‘kinds af aan’ groot te brengen. Toch denk ik dat een groot deel van de fantastische muziek uit Brighton door de muziekindustrie over het hoofd gezien wordt.”

Voor een Britse band klinken jullie nogal Amerikaans. Hoe zit dat?
“We vinden het leuk om te spelen met elementen van americana. Dat sluit naadloos aan op het escapisme dat zich jarenlang heeft opgebouwd doordat we Amerikaanse films keken. Toch zijn we nog altijd vooral een Britse band. Ik heb nog steeds een Brits accent, The Beatles zijn nog steeds onze favoriete band en we komen nog steeds uit Brighton.”

Black Honey speelt You Said It All live op The Great Escape 2015.

Naast The Great Escape hebben jullie gespeeld op Eurosonic Noorderslag en spelen jullie op 11 maart op London Calling. Benaderen jullie zulke showcases anders dan jullie eigen shows?
Nah! Iedere show is van ons.”

Zijn er specifieke zalen of festivals waar jullie nu al stiekem van dromen?
“Persoonlijk zou ik graag in de voetsporen van Bowie en al die andere grootheden treden en de grote zaal van Paradiso uitverkopen. Dat zou een enorme eer zijn. Onze dromen gaan zo ver dat we denken aan de headline-spot op Glastonbury, internationale tours, uitverkochte stadions met enorme installaties en dramafilms die onze visie bijstaan.”

Black Honey speelt op vrijdag 11 maart op London Calling. De band speelt van 23:50 tot 00:25 in de Kleine Zaal. Op 28 mei 2016 staat Black Honey op Dauwpop met onder meer Balthazar, De Staat en Jett Rebel.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....