MENU
Het Hiphop Handboek: Lil Yachty en Anderson .Paak
10 september 2016
907 WOORDEN 2 MINUTEN

Alsof de hiphopwereld het nog niet druk genoeg had. Releases van Frank Ocean, speeches van Kanye West; wie in het muzikale nieuwsoverzicht een gitaar wil vinden, moet goed zijn best doen. Want ook een jonge artiest uit het genre zorgde deze week voor ophef. Het betreft de 19-jarige Lil Yachty, die er in een interview met Billboard niet in slaagde om vijf tracks van 2Pac of The Notorious B.I.G. te noemen.

homepage_large.afb5da6aAnderson-Park-Malibu-Cover-Billboard-650x650In het interview vraagt Yachty, geboren als Miles Parks McCollum zich af: "Als ik dit op mijn manier doe en bakken geld verdien, waarom zou ik het dan moeten doen zoals iedereen zegt dat het gedaan moet worden?" De uitspraken van de jongeling die dit jaar met name indruk maakte met zijn release Lil Boat schoten in het verkeerde keelgat bij een ander hiphoptalent. Enter Anderson .Paak, die met zijn Malibu een van de meest gevierde rappers van het jaar is. Drie dagen na de publicatie van het interview tweette de rapper, die onlangs nog op Lowlands stond het onderstaande. In het begin van dit jaar schitterden .Paak en Yachty nog samen in de XXL Freshman Class of 2016, met onder meer Desiigner, 21 Savage en Kodak Black.

Een echte beef – zoals die tussen Drake en Meek Mill – is het (nog) niet, maar een meningsverschil ontstond wel na de tweet van Anderson .Paak, die duidelijk een sneer uitdeelde aan het adres van Lil Yachty. De tweede kon dat (vanzelfsprekend) niet over zijn kant laten gaan en reageerde een paar uur later via Twitter. Hij retweette Brandon Paak Andersons tweet en gaf daarna zijn mening in de volgende posts.

We hebben het hele Hiphop Handboek er even bijgepakt en het grondig doorzocht, maar een dergelijke passage komen we inderdaad nergens tegen. Heeft Yachty een goed punt dus. Zijn standpunt houdt nog meer steek als je bekijkt wie Lil Yachty eigenlijk is. Yachty is geboren in 1997, een jaar na de moord op Tupac Shakur en maanden na de moord op The Notorious B.I.G. Hoewel mensen in de omgeving van Yachty de muziek van Biggy en 2Pac ongetwijfeld gedraaid hebben in zijn nabijheid, is de jonge artiest niet met het materiaal van Shakur opgegroeid. Sterker nog, Lil Yachty zou de zoon van rappers als Jay-Z (45) kunnen zijn. De 30-jarige Anderson .Paak is ook de oudste niet, maar hij leefde al wel toen 2Pac in 1991 zijn eerste studioplaat 2Pacalypse Now uitbracht en toen The Notorious B.I.G. in 1994 debuteerde met Ready To Die.

Als gevolg van deze generatiekloof is Yachty niet beïnvloed door 2Pac en Biggy, maar door artiesten als Lil Wayne, Lil B, Future en Young Thug. Het zou vreemder zijn als Yachty geen vijf nummers van deze rappers zou kunnen opnoemen, omdat zo'n grote invloed van hun muziek hoorbaar is in de zijne. Yachty probeert op geen enkele manier te doen wat Pac of Biggy deden, of te zijn wat zij waren. Het zou raar zijn om zijn uitspraken in dat licht nog altijd als respectloos te kwalificeren.

Yachty is, net als kompanen als Lil Uzi Vert en het duo Rae Sremmurd, een van de vaandelragers van de mumble rap. Artiesten als Yachty willen niets te maken hebben met 'serieuze' hiphop, vermijden als dat kan de term rapper en vallen op door geinige en pretentieloze producties. In een interview met Tidal zei hij recentelijk: "Ik heb gewoon lol, het is niet serieus. Ik haat serieuze rap. Het is saai. Ik val in slaap van serieuze rap." Waarschijnlijk zouden veel fans van 2Pac het om die reden kwetsender vinden als Yachty zou zeggen dat zijn muziek wél door de legende geïnspireerd is. Hiphop is verdeeld in minder subgenres dan een genre als rock, waardoor artiesten vergeleken worden die soms mijlen van elkaar verwijderd zijn.

yachtybypetra_-_15_ri7oqy_wkhman

Het is niet meer dan logisch dat je een idee hebt van de geschiedenis van het genre waarin je opereert als je een bepaalde progressieve rol wilt vervullen binnen dat genre. Aan de andere kant is het juist de notie van 'echte' hiphop (of 'echte' rock, jazz etc.) die progressieve tegenhoudt. Anderson .Paak spreekt in zijn tweet niet voor niets over "real artists". Yachty lijkt echter een van de artiesten die volledig vrij is van de nostalgie waarop een groot deel van de hedendaagse popmuziek lijkt te drijven.

Het verschil tussen de ambities van Yachty en .Paak speelt een belangrijke rol in hun meningsverschil. Paak is het toonbeeld van een jonge rapper die door critici én fans gewaardeerd wordt om zijn muzikale invulling van het genre en het feit dat hij erin slaagt het genre naar poppodia te brengen. Yachty, daarentegen, rapt pas een jaar en is min of meer per ongeluk gekomen waar hij nu is. Het is belachelijk om de opkomst van een artiest als Lil Yachty te zien als een aanval op hiphop en zijn geschiedenis, omdat hij bepaalde elementen van het genre, zoals bars, naar eigen inzicht gebruikt of niet gebruikt. In een tijdperk waarin de grenzen tussen genres vervagen, blijkt een deel van de hiphopgemeenschap vastgeroest.

Lil Yachty staat op 24 september in de Melkweg, met medewerking van Encore.

Tweet Share
Geschreven door
Dirk
Dirk

Dirk raakte op Best Kept Secret 2013 verslaafd. Niet aan geestverruimende middelen, maar aan alternatieve muziek! Houdt van boeken en foto's, maar alleen degenen waar hij zelf niet op staat....