MENU
Interview: De Staat ‘is niet zo van het labelen’
23 november 2014
694 WOORDEN 1 MINUUT

Op zaterdag dertien september sprak ik één van de grootste bands van Nederland op het zonnige festival Appelpop, Tiel. De Staat, afkomstig uit het oostelijke Nijmegen, draait al een tijdje mee in de Nederlandse muziekscene. Ik sprak ze over hun internationale carrière, hun toekomstdromen en de vetste artiesten van het moment.

Jullie album I_CON is ongeveer een jaar geleden uitgekomen, en ontzettend goed ontvangen. Hoe staat het met nieuw werk? Zijn jullie nog van plan om in de nabije toekomst wat te doen?
Komende herfst gaan we weer aan de slag met nieuwe muziek, hopelijk in oktober al. We hebben eigenlijk nog helemaal niks, dus qua veranderingen in stijl enzo is alles wel mogelijk denk ik. We proberen er voor te zorgen dat er altijd wel een reden is om naar de nieuwe plaat te luisteren, en dit keer hopelijk ook weer.

Jullie zijn ook internationaal bezig. Hoe is dat?
Ja, het is natuurlijk anders. Elke show is zo ongeveer een roadtrip, dat is natuurlijk lachen, maar soms ook super vermoeiend. Je bent altijd samen, en soms kom je terecht op de meest gekke plekken. In Duitsland bijvoorbeeld rijden mensen soms wel vierhonderd kilometer om ons te zien, dat gebeurt in Nederland niet. In 2010 deden we Glastonbury, dat is natuurlijk wel echt mega. Maar toch is het in het buitenland wel veel lastiger om iets gedaan te krijgen, omdat je natuurlijk ‘achter loopt’.

Maar voor een Nederlandse band doen jullie het best goed toch?
Gelukkig wel!

Zijn er andere bands met wie jullie graag zouden willen samenwerken?
Sowieso Blaudzun, die gast maakt echt zulke vette muziek en zijn laatste plaat is echt heel cool. Ik vind het nieuwe album van St. Vincent ook heel tof, het zou echt een droom zijn om met haar samen te kunnen werken.

Is er een concert van jullie zelf dat zóveel indruk heeft gemaakt dat je het nooit zal vergeten?
We hadden het net natuurlijk al over Glastonbury. Het festival op zich is al een aanrader, en dan heb ik het nog niet eens over ons eigen optreden! Het was überhaupt de eerste keer dat we in het buitenland optraden naast showcasefestivals, en dan doe je meteen zo’n evenement. Het optreden zelf was niet eens zo indrukwekkend, maar alles eromheen wel. En Lowlands is ook een goede, je ging daar als tiener zelf heen en dan sta je er opeens twee keer te spelen. Ik stond daar een keer toen ik zestien was naar Velvet Revolver te kijken, en ik dacht “ik wil ook op dit podium staan” en dat is nog gebeurd ook.

Wat deden jullie voordat jullie die gedachtes hadden? Waren jullie met andere dingen bezig naast muziek?
We zijn eigenlijk allemaal sinds de middelbare school al bezig met muziek maken, daarvoor deden we eigenlijk niet zoveel, haha! In die tijd zaten waren we al bezig met de Nijmeegse muziekscene, en dat is eigenlijk nooit opgehouden.

Wat vinden jullie van de line-up van Appelpop dit jaar?
We zijn allemaal enorm fan van Blaudzun en DeWolff. We houden heel erg van artiesten die je niet 1, 2, 3 in een hokje kan plaatsen, maar die gewoon écht hun eigen ding doen. Blaudzun is daar een goed voorbeeld van. DeWolff heeft wel een typische stijl, maar die jongens doen dat zo goed en maken hun muziek helemaal eigen. Dat kan ik ook wel waarderen. Je hebt ook van die Nederlandse bandjes die in het verlengde van internationale artiesten spelen, en zelf eigenlijk maar zwakjes muziek maken. Als je een artiest hoort en je denkt gelijk aan een andere artiest waar het op lijkt, is dat ook totaal niet spannend. Wij ontwijken dat liever.

Is er nog een vraag die jullie nooit gesteld wordt, maar je wel heel graag antwoord op zou willen geven?
Ik vind het leuk om te praten over waar muzikanten het onderling over hebben, dus over gear, andere artiesten, plekken waar ze zijn geweest. Het zogenaamde ‘succesverhaal’ ligt bij elke artiest anders, en dat is ontzettend interessant om te horen. Zelf vind ik het leuk om dieper in te gaan op de insteek van de plaat en dergelijke, in plaats van veel kortere vragen.

Tweet Share
Geschreven door
Jente

Is jonger dan dat ze eruit ziet. Wordt elke 2 weken weer helemaal verliefd op een nieuwe (of oude) band. Heeft wat met hippies met baarden. Doet niet aan drugs, het enige waar ze aan snuift zijn boeken en vinyl...