MENU
Interview: Chef’Special
30 oktober 2012
794 WOORDEN 2 MINUTEN

Ze hebben veel indruk gemaakt met hun debuutalbum One For The Mrs., waren huisband bij De Wereld Draait Door en zijn dit festivalseizoen druk aan het optreden. Dit gaat natuurlijk over Chef’Special. Ze traden op op het Bruis Festival in Maastricht, en ik mocht ze interviewen!

Jullie zitten nu midden in een druk festivalseizoen, hoe gaat het?
Joshua: Het gaat goed, heel goed! We hebben echt een heel leuk festivalseizoen. Ook een redelijk lang festivalseizoen, we zijn namelijk al sinds mei aan het knallen en gaan door tot half oktober ongeveer. We zijn vooral in Nederland en België veel shows aan het doen, dat is wel heel erg leuk. In Nederland spelen we voornamelijk op hele grote festivals en op België weer op hele kleine, omdat we daar zeg maar ”opnieuw” zijn begonnen.

Wat was het hoogtepunt?
Joshua: We hebben nogal wat hoogtepunten. Sziget, in Boedapest, was bijvoorbeeld super gaaf en onvergetelijk, met 8000 mensen in een tent en zo veel energie. Pinkpop was ook tof natuurlijk. Maar niet alleen grote festivals, ook dit soort festivals in steden en dorpen, door heel Nederland heen. We merken dat het overal wel werkt en dat er altijd een goede sfeer is. Net was bijvoorbeeld ook echt heel leuk. We komen eigenlijk ook veel te weinig in Maastricht, de laatste keer dat we hier waren was drie jaar geleden! En dat is jammer, dus: Maastricht, iets vaker Chef’Special boeken, want het is gewoon hartstikke tof!

Jullie hebben nu zo veel shows gespeeld en zijn erg bekend geworden, maar wat was eigenlijk de doorslag voor jullie succes?
Joshua: Dat is heel moeilijk om te zeggen, er is niet echt één moment geweest waarop het opeens kwam. We zijn nu al vier jaar aan het bouwen, en dat is in het begin gewoon heel veel spelen, alles zo goed mogelijk doen, van elk klein cafeetje tot elk festival dezelfde energie geven. En zo stonden we ineens op Lowlands en Noorderslag. En we werden huisband van De Wereld Draait Door, dat helpt natuurlijk ook onwijs.

Hoe zijn jullie bij DWDD terecht gekomen?
Guido: Nou, dat is eigenlijk heel simpel. We hebben daar een keer met ons eigen nummer gespeeld en we hebben Gers een keer begeleid. Ze vonden wat we deden heel tof, denk ik, en toen hebben ze ons gevraagd als huisband.

Op jullie website staat dat jullie ambitie is om de wereld te veroveren, hoe ver zijn jullie daarin?
Joshua: Het staat nog in de kinderschoenen, voor nou is het alleen Nederland en België, maar we hebben nog alle tijd, dus de rest komt nog. En de ambitie is er nog steeds, we nemen het heel serieus, maar er is nog een hoop werk aan de winkel!

Wouter: We zijn nu bezig met het tweede album, daarmee willen we eigenlijk nog naar Duitsland of Engeland bijvoorbeeld. De timing voor nog meer over de grens gaan, ligt eigenlijk samen met het tweede album nu.
Tussen alle optredens door zijn we druk bezig geweest aan het album. Voor de tour waren er eigenlijk al veel ideeën, we hebben vooral veel losse ideeën die we allemaal willen afmaken en daar kiezen we uiteindelijk een goede samenstelling uit waarbij we denken: “Dit is het goede verhaal”, zeg maar
.

Jullie zijn eigenlijk een mix van allerlei soorten muziek door elkaar, maar waar halen jullie je inspiratie vandaan? Wat luisteren jullie zelf graag?
Guido: Dat is voor iedereen anders eigenlijk, dat is ook wat het divers maakt. We hebben allemaal een andere achtergrond en dat nemen we mee in wat we doen, dus dat loopt heel erg uit elkaar.  Joshua komt meer uit de hiphop hoek, Wouter is wat meer van de reggae, ikzelf weer meer van de rock en funk. We krijgen die vraag wel vaker en ik denk dat het gewoon nogal verschilt. Het ligt niet vast waar je je inspiratie vandaan haalt, iedereen luistert muziek en haalt daar dingen uit.

Joshua: Bij wijze van spreken staan we op een festival te spelen waar we iets horen, vandaag bijvoorbeeld Puggy, ik had nog nooit van die band gehoord, maar ik dacht: “Hé, dit is dope.”. Het is heel moeilijk om daar een vinger op te leggen.

Wat is jullie boodschap aan de wereld? Wat zouden jullie nog aan iedereen willen meegeven?
Joshua: Wat wij vooral willen doen is gewoon een soort positieve energie verspreiden. Tijdens de shows willen we er vooral voor zorgen dat niet alles op het podium blijft, maar dat we echt iets aan het delen zijn, een soort van ”in hogere sferen” komen samen met het publiek.

Allemaal: Het doel is gewoon dat als iemand terugkomt van een show, diegene zich beter voelt over zichzelf en wat hij aan het doen is dan voor de show.

Tweet Share
Geschreven door
Vera

Ontvluchtte het verre Limburg voor booming metropool Utrecht. In een vorig of volgend leven succesvol romanschrijfster en muzikante, maar nu vooral studente Nederlands. Schrijft, luistert, leest en gelooft niet...