MENU
10x concerten in november
1 november 2016
1052 WOORDEN 3 MINUTEN

Een maand verder. De straten zijn een bladerbad en de verwarming is uit zijn zomerslaap ontwaakt. De festival-rehab is ook weer voorbij, dus het is tijd om de warmte op te zoeken in de concertzalen van Nederland. Of je nou het zweet op je voorhoofd wil dansen of in lichamelijke rust je bloed wil laten koken van verwondering, de agenda van november gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

Twin Atlantic – woensdag 2 november, EKKO, Utrecht (12,50)
Met vier albums in hun repertoire timmert Twin Atlantic al aardig aan de weg. Hun roots overduidelijk in de ‘90’s punk-scene, maar met een iets toegankelijkere toon – waar uit ervaring veel gillende tienermeisjes op af komen. Hun vorige plaat met single Heart and Soul – een beukplaat in de stijl van Nothing But Thieves – heeft hen in het vizier van 3FM geworpen. EKKO zal hun enige Nederlandse show zijn deze tour, dus reserveer snel een ticket als je deze diep emotionele Schotse rockers wilt horen.

BADBADNOTGOOD – donderdag 3 november, Ancienne Belgique te Brussel (25,-)
Waarom zou je nog luisteren naar docenten die je afkafferen omdat je geen klassieke jazz maakt als Tyler, The Creator de hiphop-invloeden in je muziek wel vet vindt? BBNG deed precies wat jij dacht. In juli brachten het Canadese jazz-kwartet hun vierde studioalbum uit waar de horizon verder werd verbreed door samenwerkingen met o.a. Samuel T. Herring (Future Islands), Charlotte Day Wilson en KAYTRANADA. Ga ze snel net over de grens checken voordat ze weer overzees gaan. Serieus, dit wil je niet missen.

Calefax – Orpheus – vrijdag 4 november, TivoliVredenburg te Utrecht (28,-)
Orpheus vertelt de mythe van een virtuoze luitist die door middel van zijn magnifieke spel zijn geliefde Eurydice, gedood door een adderbeet, terug moet halen uit de onderwereld. Een verhaal te dof voor onze tijd, denk je. Calefax duikt samen met harpist Remy van Kesteren in het verhaal en vertelt een moderne vertaling met behulp van de werken van Ravel, Debussy, Benjamin Britten, Remy van Kesteren en Raaf Hekkema. Als het verhaal je geen snars kan schelen, ga dan alleen al voor de oorkietelende pracht.

Angel Olsen – zondag 6 november, Paradiso Noord, Tolhuistuin te Amsterdam (15,- + lidmaatschap)
In 2010 plaatste de toon van haar muziek haar in de folk-scene, maar Angel Olsen heeft zich op MY WOMAN zo ver ontwikkelt dat ze eigenlijk nergens meer echt bij hoort. Haar stem is een entiteit an sich en roert door haar fragiele en toch volle karakter op een unieke manier. Let op: ultieme auditieve concentratie en klaarwakker knikkebollen zijn normale verschijnselen.

Warhaus – dinsdag 8 november, Doornroosje te Nijmegen (12,-)
Belgisch bloedstollende trots Balthazar heeft een kortstondige pauze ingelast en ruimte gemaakt voor de soloprojecten van Simon Casier (Zimmerman), Jinte Deprez (J. Bernardt) en Maarten Devoldere. Laatstgenoemde is reeds begonnen aan zijn clubtour en siert de ruimte van Doornroosje volgende maand met film noir-achtige klanken die sterke raakvlakken heeft met Nick Cave, Tom Waits en Leonard Cohen. Als Sin City iets minder gewelddadig zou zijn geweest maar even verleidelijk zou zijn gebleven, was dit de soundtrack geworden.

Roosevelt – woensdag 16 november, Rotown te Rotterdam (10,-)
Het is niet raar dat er zo’n heftige herleving van de 80’s is tegenwoordig; nostalgie staat al tijden in de Dikke Van Dale. Roosevelt leent de sfeer en de sounds, maar is niet vies van de technologische ontwikkelingen van de afgelopen twee decennia. Daal dus voor een avond booty-shakende degelijkheid af naar Rotterdam en wring voorbij de vitrine van Rotown voor een avondvullende dansvloerversnapering.

Opeth – vrijdag 18 november, 013 te Tiburg (36,-)
Progressieve rock betekent ondansbaar, tenzij je eruit wil zien als een spastische zweetrug. Opeth is daarom bedoeld voor de metalhead die mentaal geprikkeld wil worden met heftige tempowisselingen en extreme virtuositeit van o.a. snaarkunstenaar Fredrik Åkesson en creatief meesterbrein Mikael Åkerfeldt. Hun nieuwe album Sorceress zet de trend van vorige albums door via het cross-genrekarakter dat al eerder werd getoond op Pale Communion en Heritage, waarbij metal wordt gemixt met klassiek, country en Oosterse stijlen. Heftig ja, we weten het. Pluspunt: je traditionele zwarte ‘Fruits of the Loom’-bandshirt is geen noodzakelijk item. Mag wel natuurlijk.

Jacob Collier – maandag 21 november, Paradiso Noord, Tolhuistuin te Amsterdam (18,-)
Wat deze gast doet met muziek na slechts 22 jaar op dit balletje concrete materie rond te hebben gelopen gaat buiten alle kaders. De kansen die hij nu benut krijg je ook niet voor niets: informele sparsessies met Herbie Hancock, North Sea Jazz platspelen en een glorieuze rol vervullen op Family Dinner Vol. 2, eerder dit jaar gereleased door fusion titanen Snarky Puppy. Deze jongeman krijgt zelfs volwassen mannen en vrouwen aan het janken en dat terwijl deze knakker drie jaar geleden nog casual Youtube-muziekvideo’s maakte op z’n kamertje. Ga en probeer het droog te houden. Je wangen dus, tandvlees mag ook.

Autechre – dinsdag 22 november, Doornroosje te Nijmegen (17,50)
We kennen veel geluiden uit de IDM-scene, maar zonder Aphex Twin en Autechre zou dit niet zo vanzelfsprekend zijn geweest. En zelfs na een dikke 20 jaar aan nieuw materiaal, zijn Sean Booth en Rob Brown de gewaagde haren nog niet kwijtgeraakt – het gaat zelfs eerder richting de megalomane gestalten. Eerder dit jaar brachten ze vijf(!) albums tegelijk uit, samen elseq 1-5 vormend. Ga die maar eens bingen. Of ga naar Doornroosje, zelf weten.

The Game – zondag 27 november, De Kube te Nijmegen (29,50)
The Game gaat al jaren mee. Hij stond op in het begin van vorig decennium, toen zijn handen nog ineen gevouwen met 50 cent, maar is – ondanks alle uiteenlopende ideeën betreffende zijn muziek – nog steeds niet neer te krijgen. Ter promotie van zijn laatste twee albums, 1992 en Block Wars is hij een tijdje in Nederland (ook Den Haag en Tilburg worden bezocht) en het dreigt een groot ding te worden.

 

 

 

Tweet Share
Geschreven door
Nick Vermeer

Nick, alias Nicholas, alias Rooie God, slijt zijn dagen met het bedenken van dubbelzinnige one-liners, terwijl hij keiharde Air door zijn - inmiddels versleten - speakers knalt. Slaap voor 10, energie voor 6 - ...