MENU
10x concerten in juni
1 juni 2016
850 WOORDEN 2 MINUTEN

Terwijl de poppodia langzaamaan leegstromen, vullen de festivalweides zich gestaag met (on)bekende grootheden. Nog niet klaar voor het grasveld? Check deze artiesten dan in een zaaltje hier en daar, nu het nog kan!

Jonathan Wilson (+ Omar Velasco) – vrijdag 3 juni, TivoliVredenburg Utrecht (17,-)

Hoewel Jonathan Wilson pas twee albums op zijn naam heeft staan, heeft de Amerikaanse singer-songwriter allang bewezen dat hij zijn plek in de muziekwereld dubbel en dwars heeft verdiend. Met invloeden van onder anderen Neil Young en Crosby, Stills & Nash weet Wilson ons iedere keer weer met zijn intieme nummers te verblijden.

Daniel Romano (+ Kacy & Clayton)- zaterdag 4 juni, TivoliVredenburg Utrecht (20,-)

Nog nooit van Daniel Romano gehoord? Dan is hij binnen de kortse keren een van je favoriete “nieuwe” artiesten. De beste man heeft maar liefst zes albums op zijn naam staan, waarvan de laatste (Mosey) net een paar dagen uit is. Americana, pop, folk, country; maak er een mix van, en dan kom je misschien enigszins in de buurt van Romano’s stylo.  Check vooral ook even z’n fraaie albumhoezen.

Arthur Beatrice – zaterdag 4 juni, kleine zaal Paradiso Amsterdam (10,-)

Meer fan van elektronische indie-pop dan van zwoele country? Dan is op 4 juni ook het Londense Arthur Beatrice in Nederland te vinden – in de bovenzaal van Paradiso welteverstaan. Mysterieus, intens, gevoelig; frontman en –vrouw Orlando en Ella weten er met behulp van gebroeders Barnes in de ritmesectie ongetwijfeld een bijzondere avond van te maken.

Peter Bjorn and John (+Spain) – woensdag 8 juni, Melkweg Amsterdam (15,-)

Het is bijna niet te geloven, maar het is alweer bijna tien(!) jaar geleden dat megahit Young Folks het levenslicht zag. Inmiddels zijn we alweer twee albums verder, en komt de geboorte van album nummer zes (Breakin’ Point) steeds dichterbij. De lat ligt hoog, aangezien de drie nieuwe singles (What You’re Talking About, Breakin’Point en Dominos) niets minder dan heerlijk zijn.

SBMG – zaterdag 11 juni, Simplon Groningen (10,-)

In 2013 tekenden Henkie T en Chivv bij TopNotch onder de naam SBMG (Sawtu Boys Money Gang), om vervolgens hits als Oeh Na Na uit de grond te stampen. Vorig jaar was er dan Mandela, een samenwerking tussen SBMG en onder anderen Sevn Alias, Lijpe en D-Double, die een van de vetste hiphop-tracks van 2015 opleverde. De views gaan richting de tien miljoen, en langzaam maar zeker werkt SBMG zich naar de top van de Nederlandse hiphop.

Wild Nothing (+ Olivier Heim) – dinsdag 21 juni, Paradiso Amsterdam (15,-)

2010 was het jaar dat Jack Tatum, brein achter Wild Nothing, doorbrak met eerste album Gemini. Het tweede full length-album volgde in 2012 (Nocturne) en inmiddels zijn we aanbeland bij album nummer drie (als we de EP’s niet meetellen!), dat de naam Life of Pause draagt. Dromerige pop, waarbij Tatum naar eigen zeggen “een andere wereld” creëert. Sidenote: dit concert is gratis te bezoeken met de Indiestadpas 2016! Naast zijn show in Paradiso staat Tatum ook met Wild Nothing op Best Kept Secret 2016.

Damien Jurado – woensdag 22 juni, Tolhuistuin Amsterdam (19,50)

Hoewel de Amerikaanse singer-songwriter niet meer de jongste is, en zijn albums niet op twee handen te tellen vallen, bewijst Damien Jurado door zijn laatste album Visions of Us on the Land (2016) dat het geen moment saai wordt om naar zijn prachtige muziek te luisteren. Komt dus allen vooral naar het noorden van de hoofdstad, om Mister Jurado in volle glorie te aanschouwen.

Parquet Courts – donderdag 23 juni, Tolhuistuin Amsterdam (15,-)

De stofwolken van de tourbus van Damien Jurado zijn nog niet verdwenen, of de volgende artiest staat alweer te soundchecken. De heren van de punk-garage-rockband Parquet Courts staan met hun verse album Human Performance (singles als Dust  komen je wellicht bekend voor) op de planken van de Tolhuistuin.

Woods – vrijdag 24 juni, Bitterzoet Amsterdam (14,-)

Zoals vele dingen in de slaapkamer ontstaan, ontstond ook de band Woods er: de band werd gesticht in de knusse “rear-house apartment bedroom” van Jeremy Earl, te New York. Voeg vijf andere bandleden bij de falsetto-stem van Earl, et voila. Je zou Woods kunnen omschrijven als freak-folk-psychedelica-indie-rock, maar de woorden ‘gewoon lekker’ zeggen eigenlijk veel meer. Woods staat overigens niet alleen in Bitterzoet: met nieuwe plaat Sun City Creeps op zak staan ze ook op Down The Rabbit Hole.

Hiatus Kaiyote – woensdag 29 juni, Doornroosje Nijmegen (20,-)

All the way from Down Under komt Hiatus Kaiyote; een mix van soul, funk, psychedelica en what not. Eerste album Tawk Tomahawk verdiende al een Grammy-nominatie, en album nummer twee (Choose Your Weapon, 2016) is minstens zo lekker. Gaat dat zien, al is het alleen maar om de stijl van frontvrouw Nai Palm te bewonderen.

Tweet Share
Geschreven door
Maartje

Het liefst spendeert Maartje haar dagen in Concerto en haar nachten naast haar platencollectie. Kent meer lyrics dan goed voor d'r is, en is altijd in voor een discussie over Alex Turner's haar. Verder kan je h...