MENU
10x concerten januari
1 januari 2017
917 WOORDEN 2 MINUTEN

Nieuw jaar, nieuwe concerten! Hoezo niets te doen in januari? Wij selecteerden tien concerten waarmee jij je jaar uitstekend kunt beginnen.

Nordic Delight – zaterdag 14 januari, EKKO, Utrecht (12,50)

Het is alweer de negende keer dat festival Nordic Delight ons gaat verblijden met heerlijke livemuziek uit Scandinavië. Vorig jaar was Muzify aanwezig om onder anderen Axel Flóvent en Blaue Blume te horen en was de avond een groot succes. Dit jaar is de eerste naam van de line-up het Deense CHINAH, dat ons vorig jaar al verraste met een paar hele lekkere singles, die aan elkaar hangen van de zwoele pop en R&B. Later worden nog meer namen voor de avond in het Utrechtse EKKO bekend gemaakt. Fan van muziek uit het Noorden? Dan mag je dit niet missen.

Trentemøller (+ Matteo Vallicelli) – vrijdag 20 januari, Melkweg, Amsterdam (22,50)

Meer muziek uit Denemarken? Meer muziek uit Denemarken! De Deense producer Trentemøller bewees met zijn debuut The Last Resort (2007) al in het bezit te zijn van behoorlijk wat talent als het gaat om beats, synthesizers melodieën en what not, en heeft zichzelf met zijn nieuwste plaat Fixion nogmaals op de elektronische kaart gezet. De Deen treedt op met vijfkoppige band en zangeres Marie Fisker en staat bekend om zijn uitstekende liveshows.

Lee Fields & The Expressions – vrijdag 20 januari, Paradiso, Amsterdam (17,50)

Meer in de stemming voor soul of jazz? Een paar straten verderop in de hoofdstad staat op dezelfde avond Lee Fields met zijn Expressions. De Amerikaan is al decennia lang een heus soulfenomeen van de soort waarvan we er niet veel meer over hebben, en heeft onlangs samen met The Expressions zijn vijfde album Special Night uitgebracht.

José González – zaterdag 21 januari, Nieuwe Luxor, Rotterdam (19,-)

Verdrietig omdat José González in de Melkweg uitverkocht is? Treur niet langer, want er zijn nog kaarten voor de Zweeds-Argentijnse singer-songwriter in de Nieuwe Luxor in Rotterdam! Zijn laatste album Vestiges & Claws kwam vorig jaar uit, wat voor de fans een hele opluchting was na liefst acht jaar wachten sinds het album daarvoor (In Our Nature (2007)). De warme stem van González in combinatie met zijn prachtige gitaarspel zal de januarikou ongetwijfeld voor een avondje verdrijven.

Axel Flóvent – dinsdag 24 januari, Merleyn, Nijmegen (10,-)

Wij werden vorig jaar via Nordic Delight Festival en Eurosonic Noorderslag voorgesteld aan de piepjonge singer-songwriter Axel Flóvent, die we op dé Scandinavische avond met een ingetogen show de sterren van de hemel hoorden spelen. Inmiddels is de allernieuwste single van de IJslander uit (Silently) en komt hij ons in januari verblijden met shows in onder andere Tivoli, Rotown en het Nijmeegse Merleyn. Vast kennismaken met Axel? We spraken de IJslander vorig jaar over zijn muziek!

Orgaanklap – vrijdag 27 januari, V11, Rotterdam (10,-)

Begin november bereikte ons het treurige nieuws dat Orgaanklap ermee stopt. De ambassadeurs van het absurdisme zetten een punt achter hun bizarre band, maar gelukkig voor ons niet zonder nog één keer te touren door Nederland! De heren zijn op verschillende plekken door Nederland te aanschouwen, naast op (ja óp, het is een boot) V11 in Rotterdam ook in onder andere in dB’s, Sugarfactory en Hedon.

The Radio Dept. (+ The Germans) – zaterdag 28 januari, Bitterzoet, Amsterdam (14,-)

We blijven deze maand erg in het Scandinavische straatje hangen, want het Zweedse The Radio Dept. komt óók een bezoekje brengen aan de hoofdstad, en wel aan het pittoreske Bitterzoet. Best het vermelden waard, toch? De band bracht vorig jaar hun nieuwe album Running Out Of Love, wat ze zelf omschrijven als “an album about all the things that are moving in the wrong direction”. Treurig? Jazeker. Prachtig? Sowieso.

The Flaming Lips (+ Georgia) – zaterdag 28 januari, TivoliVredenburg, Utrecht (30,-)

Als er één band vernieuwend is, is het The Flaming Lips. Niet alleen op het gebied van muziek, maar ook op gebied van videoclips weet de Amerikaanse band vrijwel iedereen keer op keer te verrassen. De band heeft meer albums dan op twee handen te tellen valt, en heeft een vaste plek op ons must see-lijstje. Alles behalve een doorsnee band, en alleen al daarom meer dan de moeite waard.

Nick Waterhouse – zondag 29 januari, Doornroosje, Nijmegen (16,-)

Terug naar de jaren 50 met Nick Waterhouse! De singer-songwriter uit Californië zingt en speelt niet alleen gitaar, maar produceert al zijn eigen muziek helemaal zelf. Aan welk genre je moeten denken? Denk eigenlijk maar niet aan een genre, want Waterhouse grossiert in gospel, blues, rock-‘n-roll, soul en waarin eigenlijk niet. Zet Nicks laatste album Never Twice een keer op, and you will be hooked.

Conor Oberst (+ Phoebe Bridgers en Miwi La Lupa) – zondag 29 januari, TivoliVredenburg, Utrecht (27,-)

De meeste artiesten doen er een aardig tijdje over om een album uit te brengen. Weken, maanden, soms zelfs jaren gaan voorbij voordat een nieuwe plaat eindelijk in de winkel ligt. Conor Oberst echter, vindt 48 uur meer dan genoeg tijd om een volledig album in elkaar te flansen. En dan is het ook nog eens een prachtplaat. Zijn Ruminations is zeer persoonlijk, maar daardoor geenszins minder mooi voor de luisteraar.

 

Tweet Share
Geschreven door
Maartje

Het liefst spendeert Maartje haar dagen in Concerto en haar nachten naast haar platencollectie. Kent meer lyrics dan goed voor d'r is, en is altijd in voor een discussie over Alex Turner's haar. Verder kan je h...